Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2014. Július 31. 13:50, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon

Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon

Létkérdésnek nevezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt.

Mártonffy Béla elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon. Ezért ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak.

Az egymillió tonna többlettermék előállítását - amely az ágazat tervei között szerepel a mostani uniós költségvetési időszak végéig - úgy számolták ki a szakemberek, hogy annak nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Emellett ennek alapján teremthető meg a 100 ezer új munkahely az ágazatban. Így döntő az orosz piac megléte - húzta alá Mártonffy Béla.

Most az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A FruitVeB elnöke megjegyezte: korábban volt már ilyen arányú szállítás az orosz piacra, sőt még több is, elérte az egyharmados arányt.

"Ezért létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a számunkra" - mondta Mártoffy Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:37, kedd | Belföld

Szijjártó: idén megdől a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord

Idén minden gazdasági nehézség ellenére megdől a tavaly született beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord Magyarországon, ez részben az autóipar szárnyalásának is köszönhető - közölte a miniszter.

2023. Október 03. 07:36, kedd | Belföld

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.