Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 31. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni a Scserbany-gyilkosság ügyében folyó nyomozásban – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Viktor Psonka ukrán főügyész.

Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert, parlamenti képviselőt és feleségét 1996-ban ölte meg egy bérgyilkos a donyecki repülőtéren. Renat Kuzmin főügyészhelyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a gyilkosságban.

A főügyészhelyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki. Timosenko tagadja a vádat.

„Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Psonka.

Scserbany meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es „narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt