Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 13. 07:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Már elérhető a molnupiravir gyógyszer Szlovéniában

Már elérhető a molnupiravir gyógyszer Szlovéniában

Szlovéniában már elérhető a Covid-betegek kezelésére kifejlesztett molnupiravir gyógyszer - közölte a helyi sajtó vasárnap az egészségügyi tárca bejelentésére hivatkozva.

A minisztérium közel hatezer ember kezelésére elegendő gyógyszermennyiséget vásárolt. Azok kaphatják meg, akiknél fokozottan fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A gyógyszer egyelőre négy kórházban lesz beadható, Ljubljanában, Mariborban, Celjén és Golnikon - írták a lapok.

A molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint pozitív koronavírus-tesztet követően, a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell bevenni. A gyógyszer gyártója, a Merck szerint a molnupiravir felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Szlovéniában vasárnapra 783 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 14 beteg halt meg. Kórházban 883 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 238 292-en kaptak védőoltást, közülük 1 170 181-en már a második adagot is beadatták.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 2339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 45-en haltak meg. Kórházban 2293 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 226 748-en kaptak védőoltást, közülük 2 037 511-en már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a hét végén a sajtónak úgy nyilatkozott: Zágráb háromféle gyógyszer beszerzését tervezi a Covid-betegek kezelésére. A Merck-féle molnupiravir mellett a Pfizer koronavírus-gyógyszeréből is szeretnének vásárolni, a csak kórházi körülmények között alkalmazható RoActemra nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerből pedig már rendelt Horvátország, és a hónap végéig meg is érkezik az első adag - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.