Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2011. Szeptember 18. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

A kiváló magyar élelmiszernek minősülő termékek után is chipsadót kell fizetnie több gyártónak.

A cégek, ahol tehetik, csökkentik a termékek sótartalmát, de az új márkák bevezetése és a csomagolóanyagok beszerzése így is több tízmillió forintos pluszköltséget okoz.

A szeptember elsejétől bevezetett népegészségügyi termékdíjat csak az előrecsomagolt termékek után kell megfizetni. Vagyis a fűszersó adóköteles, ha kis kiszerelésben kerül a boltok polcaira. De ha zsákszámra adják el, például egy húsüzemnek, akkor nem kell utána fizetni. „Véleményünk szerint a törvény azokra kellene, hogy vonatkozzon, akik közvetlenül fogyasztható élelmiszert gyártanak. Mert a kolbász-fűszerkeveréket senki sem fogyaszt abban a formában, ahogy mi azt előállítjuk, hanem kolbászt készít. És tudjuk, hogy a kolbászhoz kell 2-2,5 százalék só” – nyilatkozta Pethő Zoltán, a Böllér Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb snackgyára Győrben van. A cég a 8 milliárdos árbevétele után várhatóan 1,3 milliárd forint adót fizet. „Az nem megoldás, hogy mondjuk a sós snackgyártó ágazatot büntetik egy ilyen adóval. Mi a sóbevitel 0,5 százalékáért vagyunk felelősek itt Magyarországon. A burgonyachips 1 ezrelékben felelős a sóbevitelért, miközben a például a feldolgozott húskészítmények, pékáruk, sajtok a sóbevitel 46 százalékát produkálják Magyarországon, és őket semmiféle adót nem vetettek ki” – nyilatkozta Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország Kft. piackutatási koordinátora.

A kormány idén 5, jövőre pedig 20 milliárd forint bevételt vár a chipsadótól. A számítást derűlátónak tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség. „Most egy olyan időszakban élünk, amikor a devizaválság és egyéb okok miatt a vásárlók nagyon is a fogukhoz verik a garast. Nagyon figyelik az árakat. A jövő év is kétséges, hiszen bár a jövő évi piaci környezetet pontosan még nem ismerjük, de minden előrejelzés arra utal, hogy továbbra is feszített, nehéz lesz a fogyasztói piac helyzete” – szögezte le Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek egyelőre még a chipsadómentes termékeket kínálják. A vásárlók az áremelést szeptember végén, október elején érzik majd meg, mert addigra fogynak el a korábban beszerzett készletek. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 07:59, szerda | Belföld

AM: hatalmas az érdeklődés a kormány Tűzifaprogramja iránt

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szer

2022. Szeptember 27. 14:59, kedd | Belföld

Így változott a terhességmegszakítások száma Magyarországon

Az elmúlt 30 évben igen jelentős csökkenés tapasztalható az elvégzett abortuszok számában.

2022. Szeptember 27. 14:54, kedd | Belföld

Szijjártó: a kormány feladata, hogy az ország kimaradjon a recesszióból

A kormány feladata, hogy Magyarország kimaradjon az Európára leselkedő recesszióból és továbbra is gazdasági növekedési pályán maradjon