Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 04. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Megszorongatja a dollár az eurót?

Megszorongatja a dollár az eurót?

Nyár közepére az euró akár 1,25 dollár alá is gyengülhet, a svájci jegybank beavatkozásra készül – jósolja a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank.

A világ figyelme most az Európai Unióra, az Egyesült Államokra és Kínára irányul.

Az idei első negyedévben a devizapiacon két tényezőnek volt meghatározó hatása. Az egyik a kockázati étvágy fokozatos és kitartó erősödése, a másik pedig a kamatvárakozások kifejezett emelkedése. De legalábbis az, hogy a piacot nem az azonnali mennyiségi enyhítés lehetősége foglalkoztatta elsősorban. A következő negyedévben eldől, mennyire lesz sikertörténet az elmúlt időszak fellendülése – írja elemzésében Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

Ami az euró második negyedévét illeti, a bank álláspontja a viszonylag semlegestől a negatív felé tart. Az USA-dollárral szemben az uniós deviza 1,25-ös szint felé mozdul, illetve a negyedév végére még annál is alacsonyabb szintre gyengülhet, de azért az árudevizáknál az euró erősebb marad. A dollár esetében az árfolyamok további normalizációjára számíthatunk, de Jakobsen úgy véli, ez a folyamat hamar lendületét veszti, és az első negyedévre jellemző nyugalmat a változékonyság váltja fel.

A japán jen szinte teljes fronton hatalmas veszteségeket szenvedett az első negyedévben, ami folytatódhat az áprilistól június végéig tartó időszak elején is. Hosszabb távon a romló kereskedelmi feltételek és a nem létező kötvényhozamok végül segíteni fognak, és a japán központi bank erőteljes nyomására a jen árfolyama a kívánt alacsonyabb szintre mérséklődik – véli a Saxo Bank. A svájci frankkal kapcsolatban most még nehéz előre látni, hogy a svájci jegybank mikor szánja el magát újabb lépésre, de a találgatás egyre olcsóbbá válik. Lépni fog, az biztos, és a bank elemzői úgy látják, az EUR/CHF devizapárral a következő éven belül magasabb szinten fognak kereskedni. A kérdés csupán annyi, hogy mikor.

A Saxo Bank szerint jelen negyedévben három kérdés áll majd a fókuszban. Kitart-e az USA-ban a növekedés, javul-e Európa helyzete, és sikerül-e Kínának ösztönzéssel visszájára fordítani a lassulást, vagy inkább a piac talál majd magának valami jó okot, hogy az ösztönzés kivonása és a várható szigorítás miatt ismét negatív ciklus alakuljon ki. Steen Jakobsen arra számít, hogy az első negyedév egyes témái folytatódni fognak, közülük is különösen a dollár lendülete.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése