Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Május 07. 16:08, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől a német állampolgárság felvételének lehetőségét

Megtagadhatják a többnejűektől Németországban az állampolgárság felvételének lehetőségét a szövetségi belügyminisztérium egy hétfőn kiszivárogtatott tervezete szerint.

A Horst Seehofer vezette tárca tervei szerint az állampolgárságról szóló jogszabályok következő, őszi reformjának részeként törvényben rögzítik, hogy többnejű személy nem kaphat német állampolgárságot.

A tárca ezzel eleget tesz a belügyminiszteri konferencia - a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány egyeztető fóruma - egy határozatának, miszerint a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az állampolgárság megszerzésének feltételei között szerepeljen a beilleszkedés a német társadalomba, amihez a közösséggel való azonosulás mellett a poligámia elutasítása is hozzátartozik.

Horst Seehofer - a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa - eredetileg úgy tervezte, hogy az új előírást a kormány által áprilisban elfogadott és a törvényhozás (Bundestag) elé terjesztett reformmal vezetik be, de ez a törekvés a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) tartozó igazságügyi minisztérium fenntartásai miatt elbukott.

Azt a javaslatot sem sikerült elfogadtatni az SPD-vel, hogy az eddigi öt év helyett tíz évre meg lehet tagadni a német állampolgárság megszerzésének lehetőségét mindazoktól, akik hamis személyazonossággal próbálnak német útlevélhez jutni.

A koalíciós partnerek abban egyetértettek, hogy meg kell vonni a német állampolgárságot a terrorista szervezethez csatlakozó személyektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek. Így ez az előírás szerepel a Bundestaghoz benyújtott javaslatban, a poligámiával és az állampolgárságot a valódi személyazonosságuk eltitkolásával megszerezni igyekvő személyekkel kapcsolatos előírás pedig nem szerepel.

Minderről a Welt am Sonntag című vasárnapi lap írt. Beszámolója szerint az igazságügyi minisztériumban közölték, hogy a javaslatokat egyelőre nem elemezték szakmai szempontból, mert a koalíciós szerződésben előirányzott intézkedések végrehajtása élvez elsőbbséget.

A Welt am Sonntag beszámolója után egy nappal kiszivárogtatott új elképzelés szerint a belügyminisztérium újabb kísérletet tesz a vitatott kérdések rendezésére, így ősszel újabb reform következhet.

Az új előírásnak jelképes szerepe lehet, mert Németországban jelenleg is tilos, és a büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a többnejűség.

Azonban ha a poligámia elutasítását nem sikerül az állampolgárságról szóló szabályok között is rögzíteni, tovább erősödhetnek a "nagyon szélsőjobboldali" pártok, ezt pedig mindenképpen megakadályozza a CSU és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetsége - nyilatkozott Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

A CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt részéről élesen bírálták a kormányt, álláspontjuk szerint a belügyminisztériumban szorgalmazott intézkedések elmaradása azt jelenti, hogy a berlini vezetés engedélyezi a poligámiát és állampolgárságot ad tisztázatlan személyazonosságú embereknek. Ezzel "a CDU/CSU és az SPD tervszerűen szétzilálja és lerombolja hazánk értékeit és identitását" - vélekedett Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője egy Twitter-bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése