Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 19. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Mi lehet a következménye a végtörlesztésnek?

Mi lehet a következménye a végtörlesztésnek?

Nem utasíthatják el a bankok a devizahitelesek végtörlesztési kérelmét - derül ki a Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő erre vonatkozó javaslatából.

A tervezet azt is előírja, hogy aki végtörleszt, annak mindent vissza kell fizetni: a korábbi áthidaló kölcsönét, vagy az árfolyamrögzítés miatt a gyűjtőszámlán felgyülemlett tartozást is.

Több száz milliárd forint veszteség érheti a bankokat a végtörlesztéssel, egyes elemzők szerint.

A Vasárnap reggel című lap azt írja: szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a devizahitelesek legalább fele élne a lehetőséggel, az mintegy 650 milliárd forintjába kerülne a pénzintézeteknek. A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa pedig a forint várható gyengülésére figyelmeztet a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. Várhegyi Éva szerint a devizaadósság törlesztése során a bankok eurót, frankot vesznek, és forintot adnak el a piacon. A forint gyengülése viszont azzal járhat, hogy olyanok is visszafizetik devizahitelüket, akik erősebb forintárfolyam mellett ezt nem tették volna meg. A szakértő szerint az a bank viszont jól jár, amelyik a legtöbb forinthitelt nyújtja a konkurencia devizahiteleseinek, a kölcsönük visszafizetéséhez.

A minimálbér emelését javasolják

Szakértők szerint a minimálbér emelésére van szükség ahhoz, hogy a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetésével ne járjanak rosszul a kisjövedelműek.

Angyal József okleveles adószakértő úgy számol: ehhez legalább 15 ezer forintos emelkedésre lenne szükség. A szakember jó irányúnak tartja a Nemzetgazdasági Miniszter által bejelentett jövő évi költségvetési változtatásokat, de úgy véli: a jelenlegi körülmények között szerencsésebb és takarékosabb lenne - akárcsak átmenetileg is - az egykulcsos adórendszer helyett egy progresszív, 4 kulcsos adórendszer bevezetése. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.