Városlista
2022. május 29, vasárnap - Magdolna

Hírek

2011. November 27. 07:16, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Pakisztán úgy döntött, felülvizsgál az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodást, miután NATO-helikopterek pakisztáni támadásában meghalt 28 pakisztáni katona.

A pakisztáni kormány vezető tisztségviselői, miniszterei és a hadsereg legfontosabb parancsnokai Juszuf Raza Gilani miniszterelnök vezetésével rendkívüli tanácskozást tartottak.

Ezt követően jelentette be a miniszterelnöki hivatal, hogy Iszlámábád teljesen felülvizsgál az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erővel (ISAF) kötött minden programot, együttműködést és arra vonatkozó megállapodást. Ez vonatkozik minden diplomáciai, politikai, katonai és hírszerzési megállapodásra is.

A kabinet ezenkívül elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légi támaszpontját. A kabinet azonnali hatállyal lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

Előzőleg a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője, Carsten Jacobson Kabulban „nagyon valószínűnek” mondta, hogy valóban NATO-helikopterek okozták a pakisztáni katonák halálát. Jacobson elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték „egy változó harcászati helyzetben”, s „nagyon valószínű, hogy ez okozta a pakisztáni veszteségeket”.

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott. John Allen tábornok, az ISAF amerikai parancsnoka „mindenre kiterjedő vizsgálatot” rendelt el az „incidens” körülményeinek tisztázására.

Pakisztán válaszul szombat délelőtt már lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. „Leállítottuk az utánpótlást és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza” – nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 16:06, szombat | Külföld

Az idén először egymillió alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.