Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Miért vörös Rudolf, a rénszarvas orra?

Miért vörös Rudolf, a rénszarvas orra?

Karácsony közeledtével norvég és holland tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért vörös a híres rénszarvas, Rudolf orra. A tudósok kutatásaikról a British Medical Journal (BMJ) weboldalán jelentették meg tanulmányukat.

Korábban is ismert volt, hogy az orrnyálka hajszálerei nem csupán a szövetek oxigénellátásában játszanak szerepet, hanem a hőszabályozásban, a gyulladások kialakulásában is, részletesen azonban senki sem vizsgálta a kapillárisok funkcióit - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.
A kutatók videómikroszkóp segítségével öt egészséges önkéntes orrnyálkahártyáját vizsgálták, azt tanulmányozva, hogy milyen sűrűn hálózzák azt be a hajszálerek. Ugyanazzal az eszközzel megvizsgálva a két rénszarvas orrát is, kiderítették, hogy a nyálkahártyájukat átszövő, vörös vérsejtekkel telített érhálózat sűrűsége 25 százalékkal nagyobb, mint az ember esetében. Az is kiderült, hogy nagyobb számban vannak nyákmirigyek a rénszarvasok orrában, mint az emberében, a kutatók szerint ez a rendszer is segíti az optimális viszonyok fenntartását "Rudolf" orrában.
"A rénszarvasok gazdagon erezett orrnyálkahártyájában a kapillárisok sűrűsége 25 százalékkal nagyobb, mint az embernél. Ez magyarázza, hogy Rudolfnak, a Télapó szánját húzó rénszarvascsapat vezérének miért vörös az orra. A sűrű érhálózatnak köszönhetően orra kiválóan alkalmazkodott ahhoz, hogy Rudolf a legextrémebb hőmérsékleti körülmények között is teljesíthesse küldetését" - hangsúlyozzák a kutatók.
A kutatók által készített infravörös hőképek egyébként megmutatták, hogy a rénszarvasoknak valóban vörös az orra.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország