Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 31. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Minden tervezett helyszínre megérkezett a vakcinaszállítmány

Minden tervezett helyszínre megérkezett a vakcinaszállítmány

Minden tervezett helyszínen megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot a szerdán Magyarországra érkezett második vakcinaszállítmányból a kórházak.

A nap folyamán a kormány által kijelölt 21 oltási pontra szállították ki a vakcinákat - hangzott el az M1 szerda délutáni Híradójában.

Az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, amelyet öt oltópontra vittek.

A szerdán Magyarországra érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő; ezeket a vakcinákat az ország 21 oltópontjára szállították.

A második szállítmányból a vakcinák a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, Budapesten az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházba, a Semmelweis Egyetemre, Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba, Tatabányán a Szent Borbála Kórházba, Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba, Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba, Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetbe, a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetbe, a szolnoki Hetényi Géza kórházba, a Pécsi Egyetem Klinikai Központjába, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjába, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába, a szombathelyi Markusovszky Kórházba, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba, az egri Markhot Ferenc Kórházba és a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai intézményébe kerültek.



Az M1 Híradójában Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa azt mondta: a békéscsabai kórházba 2925 adag oltóanyag érkezett. Első körben a fertőzőosztályra delegált orvosokat és szakdolgozókat, az intenzív és sürgősségi osztályon dolgozókat, valamint az Országos Mentőszolgálat munkatársait oltják be. Hozzátette: eddig az egészségügyi dolgozók mintegy egyharmada jelentkezett az oltásra, de bízik abban, hogy a következő időszakban többen is kérik majd az oltást.

A Híradóban Kozma Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főgyógyszerésze hangsúlyozta: a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagok a lehető legjobb minőségű készítmények, amelyek biztosítják, hogy elérhető közelségbe kerüljön az új típusú koronavírus-járvány legyőzése. A miskolci kórházba most érkezett csaknem 5 ezer adag vakcina mintegy 2500 egészségügyi dolgozó oltására elég. A következő hetekben további vakcinaszállítmányokat várnak - közölte.

A főgyógyszerész azt is kiemelte: a vakcina mínusz 70 Celsius-fokon való tárolására azért van szükség, mert fehérjetermészetű anyagról van szó, továbbá a hatóanyaga olyan érzékeny, hogy tartós tárolás során károsodhatna és ezáltal csökkenne az oltóanyag hatékonysága.

A tatabányai Szent Borbála Kórházba 1950 adag vakcina érkezett szerdán. Csajági Sára, az intézmény higiénikus főorvos orvosigazgató-helyettese elmondta: a vakcina megfelelő tárolására hőmérsékletfigyelő rendszer is ki van építve, amely azonnal több dolgozó telefonjára értesítést küld, ha a hűtési hőmérséklet változna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.