Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem lesz itthon orvos - a dolgozók kiöregednek, az utánpótlás külföldre megy

Nem lesz itthon orvos - a dolgozók kiöregednek, az utánpótlás külföldre megy

Bár egyre több magyar orvos végez az egyetemeken, mégis fenyeget az orvoshiány, mivel kevesebben maradnak itthon - írja a Világgazdaság. Az első fél évben 542 orvos keresett külföldön munkát, és gondot jelent az is, hogy a végzősök egy része nem marad a gyógyításban, továbbá az orvosok negyede akár holnap nyugdíjba mehetne, így egyértelművé válik, hogy még a képzési keretszámok jelentős emelésével sem lehet megállítani az orvosok számának drasztikus csökkenését.

A hazai egyetemeken végzett fiatal magyar orvosok évekkel ezelőtt még pótolni tudták a külföldre távozókat, 2008-ban azonban ez megváltozott, és azóta lényegesen többen kérik ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, mint ahányan diplomáznak. Tavaly 1419 orvos kérte ki a kinti munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, és ez év szeptember végéig elérte az 1135-öt azon doktorok száma, akik nem a magyar egészségügyben képzelik el a jövőjüket. Mivel a migráció általában mindig az év második felében, a diploma, illetve a szakorvosi végzettség megszerzését követően gyorsul fel, a 2012-es esztendő várhatóan újabb negatív rekordot jelent majd az töretlenül emelkedő tendenciát mutató orvoselvándorlásban.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikái azt mutatják, hogy a legtöbben a 40 éven aluliak közül mennek külföldre dolgozni. Az idei év első felében 542-en kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, és több mint 66 százalékuk még nem töltötte be a 40. életévét.

Történik mindez annak ellenére, hogy augusztustól bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést kaptak az egészségügyiek. A béremelésben kiemelten kezelték a fiatal, kezdő orvosokat, amikor a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbért dolgozók alapfizetését bruttó 65.823 forinttal emelték meg. Erre azért is óriási szükség volt, mert a frissen végzettek, valamint a 40 év körüliek körében vannak a legtöbben azok, akik ha itthon is maradnak, nem kórházban vagy rendelőben, hanem valamilyen jobban fizető állásban helyezkednek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.