Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 26. 07:04, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Nem meggyőzőek az orvosi marihuána fájdalomcsillapító hatására vonatkozó tanulmányok

Nem meggyőzőek az orvosi marihuána fájdalomcsillapító hatására vonatkozó tanulmányok

Tudományos szempontból nem egyértelműek és korántsem meggyőzőek az orvosi marihuána fájdalomcsillapító hatására vonatkozó korábbi kutatási eredmények - állapította meg a Maastrichti Egyetem egyik kutatócsoportja.

A maastrichti kutatók 6500 személy bevonásával végzett 79 korábbi vizsgálat eredményét elemezték újra, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok nem tartalmaznak elég fajsúlyos bizonyítékokat a marihuána fájdalmat csökkentő hatására. A kannabinoidoknak a kemoterápiás kezeléssel járó hányingert, illetve az alvászavarokat enyhítő tulajdonságát illetően értékelhetetlenül kevés pozitív adatot sikerült találni - teszi hozzá a tanulmány, amelyet a maastrichti egyetem munkatársai az Amerikai Orvoskamara szaklapjában publikáltak.

Kétségtelen, hogy az elmúlt években számos olyan kutatás került nyilvánossága, amely a kannabiszszármazékokat összefüggésbe hozta a fájdalmat, hányingert, illetve álmatlanságot enyhítő hatással, ezen tanulmányok jelentős része azonban a statisztikailag értékelhetőnél kisebb számú esettanulmánnyal dolgozott - vélekednek a maastrichti kutatók.

Bár az orvosok előszeretettel írnak fel depressziós betegeiknek kannabiszszármazékot tartalmazó gyógyszert, a legfrissebb kutatások során arra sem sikerült megdönthetetlen bizonyítékokat találni, hogy az orvosi marihuána valóban hatékony segítséget jelent a depresszió kezelésében - nyilatkozta a most megjelent tanulmánnyal kapcsolatban Jos Kleijenen professzor, a maastrichti egyetem munkacsoportjának egyik tagja. Nagyobb létszámú kontrollcsoport bevonásával végzett vizsgálatok azt mutatták ugyanis, hogy a marihuánának túl sok lehet a mellékhatása, amelyek számos esetben olyan mértékűek, hogy megkérdőjelezhető, vajon az eredeti betegségre érdemes-e egyáltalán ezt a szert adni a betegnek.

Kleijnen hangsúlyozta: a projekt célja nem az volt, hogy bebizonyítsák az orvosi marihuána használatának hatástalanságát, hanem éppen az, hogy a szert alaposabb tudományos vizsgálatok után, felelősebb módon alkalmazza gyógyászati célokra az orvostársadalom.

Hollandiában hivatalos adatok szerint több mint 5000 ember használ orvosi rendelvényre kapható kannabiszszármazékot, ez a szám azonban jóval nagyobb lehet, sokan ugyanis házuk kertjében saját maguk termesztik a növényt vagy kifejezetten ilyen céllal üzemelő úgynevezett coffee shopokban szerzik azt be.

Címkék: kannabisz, orvos, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.