Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 08. 11:44, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs új a nap alatt: olcsó pénz, új adósságok, emelkedő aranyár

Nincs új a nap alatt: olcsó pénz, új adósságok, emelkedő aranyár

Miután az arany árfolyama még 6 százalékos mínusszal zárta a májust, máris egy fulmináns startot produkált június első napjaiban.

Az arany ellendrukkerei ebben legfeljebb csak rövidtávú fellángolást látnak.

Ők úgy vélik, hogy a nemesfém már túl van a zeniten, és hanyatlásnak indult. A velük szemben álló aranypártiak viszont máris újabb diadalmas csúcstámadásban bíznak. Ehhez szerintük az egyre növekvő államadósságok finanszírozására kibocsátandó friss pénz szolgáltat hivatkozási alapot – írja az aranypiac.hu.

Az arany árfolyama hajlamos arra, hogy hosszútávú trendeket befutva alakuljon. Így van ez az emelkedésben és a csökkenésben egyaránt. A rövidtávú mozgások ezen belül legfeljebb csak a szívzörejek kategóriájába tartoznak. Igaz, hogy az utóbbi időkben az arany dollárban számított árfolyama jellemzően korrigált, de ezt megelőzően az elmúlt egy évtized a nemesfém árának megötszöröződését hozta. Akik időben felugrottak erre a száguldó aranyvonatra, azok bizonyára flegma mosollyal tekintenek a részvény- és más egyéb befektetési piacokon elérhető hozamokra. Nem mindig volt ez azonban így. Mielőtt az aranyból az évtized befektetése lett, 20 évig kínpadra száműzve tengette mindennapjait. Az aranyár tehát még véletlenül sem egyirányú utca.

De mi változott az új évezred kezdetén, ami a nemesfémárak azóta szüntelenül tartó emelkedését okozta? Sok tényező közül az USA államadósságát kiragadva feltűnő a párhuzam az Egyesült Államok eladósodottsága és az aranyár emelkedésének meredeksége között. A 2000-es évek eleje óta a kormányzati hitelfelvétel gyorsuló ütemben növekszik Amerikában, a 2008-as válság pedig még tovább gyorsított ezen a tempón. Az elkövetkezendő öt évre az USA Költségvetési Hivatala, valamivel lassúbb adósságnövekedésből indul ki, de még így is meredek a növekedési pálya, arról nem is beszélve, hogy a múlt tapasztalatai okán inkább tűnik a becslés kincstári optimizmusnak, mintsem megalapozott prognózisnak.

Az aranyár és az államadósságok közötti összefüggésre a magyarázat kézenfekvő. Az egyre növekvő adóssághegyek finanszírozását emberemlékezet óta a világon mindenhol azonos recepttel oldják meg. Friss pénz kibocsátásával vagy hétköznapibb kifejezéssel élve, a bankóprés beindításával, ami hígítja a pénz értékét, és ez következésképp növeli a javak, többek között az arany pénzben kifejezett árát. Nem lesz ez másként most sem, amikor az újabb világméretű kiterjedéssel fenyegető pénzügyi és gazdasági válság ellenszereként a kormányzatok ismét csak a már megszokott standardrecepteket veszik elő. Még több olcsó pénzt teremtenek a jegybankokon keresztül, még több adósságot halmoznak fel, és újabban a nemzetközi közösség már az állami szuverenitás egyre nagyobb mértékű korlátozásától sem riad vissza.

Egyelőre minden úgy történik, ahogy azt a pesszimistaként megbélyegzett előrejelzések megjósolták. Az amerikai és az európai konjunktúra gyenge lábakon áll, és Kína is a lassuló gazdasági növekedés jeleit mutatja. Az európai adósságválság továbbra sem talál megoldásra. A gazdaságilag megroggyant euró-tagországok államháztartásának életben tartása elképesztő pénzmennyiségeket emészt fel, és pedig egyre növekvő ütemben. Spanyolország az ibériai bankrendszer aggasztó állapota és a drámai munkanélküliséggel kísért mély recesszió eredményeként már kapaszkodásra nyújtja a kezét az európai mentőháló felé. Ciprusra nemsoká hasonló sors várhat, még ha kis országról is van szó, és ezért látszólag nem sokat nyom a latba. A megtakarítási célok betartása politikai elszántság hiányában jóformán sehol nem vezet eredményre. Annál hangosabban szólnak viszont a növekedési programokat követelő szólamok. Jól láthatóan tehát nincs új a nap alatt. Az adósságspirál strukturális problémáinak megoldása helyett a politikai opportunizmus a továbbiakban is inkább a régi adósságok újakkal való elfedését választja.

Az arany árfolyamának a hónap elején látott feltámadása nem feltétlenül jelenti a tavaly szeptember óta tartó korrekció végét már most. A gyors emelkedés viszont megmutatta, hogy a piacok hogyan reagálnak majd a pénzcsapok majdani tényleges megnyitására. Egyben az is látszik, hogy az arany egyáltalán nem szolgált ki biztonsági menedékként, hanem ismét visszajelentkezett kockázatkerülő alternatívaként a befektetők tudatába. Ezért ahogy az adósságválság következő lépcsőfoka kirajzolódik, úgy veheti kezdetét az aranypiaci rally újabb fázisa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal