Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növelik a fertőzés kockázatát a dialízis katéterek

Növelik a fertőzés kockázatát a dialízis katéterek

A dialízissel kezelt betegeknél a katéterek használata megnöveli a fertőzés és a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát, összehasonlítva azokkal, akiket más módszerrel kezelnek - számol be a Health Day. A tanulmány keretében 67 korábbi kisebb vizsgálat átfogó elemzését végezték el, ezzel közel 600 ezer dialízissel kezelt beteg adatait vették figyelembe.

A tanulmány keretében a dialízis kezelés három módját hasonlították össze: arteriovenózus fisztula, műanyag implantátum beültetése, illetve a centrális vénás katéter. Az arteriovenózus fisztula során az alkarban végeznek műtétet, s így a fisztula éveken keresztül alkalmas a vér ki-és visszavezetésére.

Veseelégtelenség miatt a világon több mint 1,5 millió embert kezelnek hemodialízissel. Az eljárás magában foglalja a vér eltávolítását annak fölösleges anyagoktól való megtisztítása érdekében, majd pedig visszavezetését a szervezetbe. A műanyag implantátumok érzékenyebbek a fertőzésekre és rövidebb életűek is, viszont szükségesek, hogyha a beteg vénái túl gyengék vagy szűkek.

A kutatók átfogó tanulmányuk keretében megnézték a három kezelés és a fertőzés, valamint a súlyos szívproblémák, s az ezekből következő vezető halálokok, a stroke és a szívinfarktus között.

Megállapították, hogy azoknál, akiknél katétert használnak, 38 százalékkal nagyobb a rizikója a súlyos szívproblémák kialakulásának, 53 százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, s duplája az esélye a halálos kimenetelű fertőzéseknek. A műanyag implantátum esetében 18 százalékkal megnő a halálozás és 36 százalékkal a fertőzés kockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;