Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Október 17. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyakunkon az újabb válság – külső pénzügyi csomagra van szüksége Magyarországnak?

Nyakunkon az újabb válság – külső pénzügyi csomagra van szüksége Magyarországnak?

Recesszió várható az eurózónában az év végére, ez pedig a külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül negatív hatással lesz a magyar gazdaságra.

A növekedésére vonatkozó jövő évi előrejelzések folyamatosan romlanak és egyre nő a recesszió kockázata. További nem piacbarát lépések pedig fokozzák az esélyét egy nagymértékű tőkekivonásnak az országból.

A Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlege és a Budapesti Gazdasági Forum konferencia szerint a negatív külső környezet és a romló magyar kilátások miatt Magyarországnak meg kellene fontolnia egy külső pénzügyi csomag igénybevételét.

Történelmi időket élünk, az európai intézményrendszer romjaiban hever. Csak hetek, hónapok kérdése, hogy a görög csőd újra megindítsa az adósságválság dominósorát. Elemzők technikai értelemben vett recessziót sem zárnak ki az eurózónában a negyedik negyedévben.

Egyre többen vannak, akik szerint azonnali intézkedések kellenek ahhoz, hogy az európai bankrendszert ne érje óriási csapás, vagy, hogy az eurózóna egyben maradhasson. A történések Magyarországra is jelentős hatással vannak az európai unió egyes országaival fennálló szoros külkereskedelmi kapcsolatok miatt.

Szakértők a 2012-es magyar GDP-kilátásokkal kapcsolatosan nem túlságosan bizakodóak; a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlege például lefelé módosította az előrejelzését és jelenleg 0,5 százalékos GDP-növekedésre számít, ugyanakkor egyre nagyobb esélyét látja a jövő évi recessziónak.

Várakozásaik szerint a nettó export növekedéshez való hozzájárulása gyengülni fog, és a frankhiteleseket célzó mentőprogramok összességében gyengítik a lakossági fogyasztást, illetve rontják a bankok hitelnyújtási hajlandóságát. Mindez tehát rövid távon tovább tompítja a belső keresletet.

A magyar reformfolyamattal kapcsolatos befektetői megítélés vegyes képet mutat; elemzők összegségében jónak tartják a bejelentett szerkezeti átalakításokat, ugyanakkor a reformok radikális jellege rövid távon sokkot okozhat a gazdaságban, tovább rontva a növekedési kilátásokat. A Royal Bank of Scotland erős kockázatot lát abban, hogy ha tovább folytatódnak a nem piacbarát lépések, akkor akár jelentős tőkekivonás is bekövetkezhet. Magyarország úgy tudna védekezni a negatív külső környezet ellen, ha megfontolná egy új elővigyázatossági IMF-hitelkeret igénybevételét.

Itthoni elemzők is úgy látják, hogy az IMF hitelkeret biztonságot jelentene, még akkor is, ha jelenleg nincs rá szükség.

„A jelenlegi bizonytalan gazdasági körülmények között könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy az országnak szüksége lesz a hitelkeretre. A magánnyugdíjpénztárak felszámolásából befolyt bevétel miatt a költségvetés egyelőre tarthatónak tűnik, de ez nem tart ki a jövő évre.A globális válságból való kilábalás egyre lassul, ezért nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy újra az IMF hitelére szorulhatunk” – hangsúlyozta Madár István egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Fórum 2011 konferencia moderátora.

„Magyarországnak fokozni kell a védekező képességét, a pénztartalékát és a legrosszabbra kell felkészülnie. Véleményem szerint egy új nemzetközi hitelprogram ismét erősítené a befektetőkben a bizalmat, hogy a magyar reformfolyamatok helyes irányba mennek”- tette hozzá Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemző részlegének ügyvezető igazgatója, a Budapesti Gazdasági Fórum konferencia 2011 előadója.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni