Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 11. 08:20, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A Rákosrendezőre tervezett beruházásról tárgyalnak a képviselők

OGY - A Rákosrendezőre tervezett beruházásról tárgyalnak a képviselők

A rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja csütörtökön az Országgyűlés, amelynek napirendjén az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatok is sz

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik.

Egyebek mellett az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével függ össze az első napirendi pont, az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása.

Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítására vonatkozó kormányzati javaslat rögzítené, hogy az elektronikus anyakönyvbe magyar állampolgárnak két utónevet lehet bejegyezni.

A képviselők megvitatják az egyes agrártárgyú törvények módosítását, amely 23 ágazati jogszabályt módosít.

Napirenden szerepel a honvédek jogállásával összefüggő törvények kormány által kezdeményezett módosítása is. Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy júliustól törvény helyett kormányrendelet szabályozza a honvédek jogállását, ezért a mostani változtatásnak az a célja, hogy biztosítsa a jogrendszer koherenciáját; például a köztársasági elnök jogköreit továbbra is törvényben fogják szabályozni.

Két külügyi tárgyú törvényt is tárgyalnak a képviselők. Az egyes külügyi tárgyú törvények módosítása alapján a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat - megbízatásának idejére - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagjának.

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése a rákosrendezői beruházás alapjait teremti meg. Az egyezmény alapján a magyar állam vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok azt vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanon beruházást hajt végre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: