Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 20. 15:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a lopott autó tulajdonosát ne bírságolja meg az autópálya-kezelő!

Ombudsman: a lopott autó tulajdonosát ne bírságolja meg az autópálya-kezelő!

Az alapvető jogok biztosa szerint sérül a jogbiztonság, ha olyan autóst bírságolnak meg az autópálya-használati díj megfizetésének hiánya miatt, akinek ellopták az autóját, Szabó Máté ezért az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-hez fordult, illetve a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezte.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel csütörtökön azt közölte: az ombudsman a hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a jogszabályok módosítását, az autópálya-kezelőt pedig arra kérte, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki azt már kifizette. Az autópálya-kezelő az ombudsman hatására felfüggesztette a pótdíjak behajtását.
A közlemény szerint az ÁAK a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat ellopták és a menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért, ez pedig zaklatásnak minősül, és sérti a jogbiztonság követelményét.
Az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta: a lopások sértettjeinek az autópálya kezelője arra hivatkozott, hogy bár kezdeményezte a jogszabályok módosítását, még nincs jogi lehetőség méltányosság gyakorlására. Az ombudsman megállapította, hogy a hatályos jogszabályok nem zárják ki a méltányosságot, de erre nem is lett volna szükség a panaszosok esetében, mivel ők nem kötöttek szerződést a társasággal - tették hozzá.
Szabó Máté egyetért azzal, hogy jogszabály-módosításra van szükség, de szerinte e nélkül sem lehet pótdíjat követelni bűncselekmény sértettjeitől.
Az autópálya-kezelő válaszában arra hivatkozott: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a közöttük fennálló szerződés alapján arról tájékoztatta a társaságot, hogy a jogszabályok alapján ilyen esetekben sincs lehetősége mentesíteni az üzembentartót. Az ombudsman jelentésére való figyelemmel azonban - a szerződő felek egyeztetéséig - az ÁAK Zrt. a hasonló ügyekben felfüggesztette a pótdíjak behajtását, illetve az egyik érintett panaszos arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jelentés hatására visszafizették neki a vitatott pótdíjat - olvasható a közleményben.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk