Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. Március 20. 07:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Terrorelhárító egységgel a fedélzetén kikötött hétfőn az orosz Fekete-tengeri flotta Iman nevű hajója a szíriai Tartusz kikötőjében.

A flotta stábjában arról is tájékoztatták az Interfax orosz hírügynökséget, hogy a Földközi-tengeren tartózkodik az Ekvátor felderítő hajó is.

„A közepes nagyságú tengeri tartályhajó sikeresen kikötött a szíriai Tartuszban. A fedélzetén lévő terrorellenes egység tagjai tengerészgyalogosok” – áll a hivatalos közlésben.

Az Iman azért vezényelték a szíriai partokhoz, hogy jelezze Oroszország jelenlétét a feszültséggel terhes régióban és adott esetben biztosítsa az orosz állampolgárok kimenekítését. Az Iman az Ivan Bubnov nevű hajót váltotta, amely ugyancsak tengerészgyalogosokkal a fedélzetén horgonyzott a szíriai partoknál.

Eközben a szíriai humanitárius helyzetről, a lehetséges közös lépésekről tárgyalt Moszkvában Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Kellenberger a megbeszélések előtt kijelentette, hogy az arab országban egyre rosszabb a helyzet, s ez sürgős megoldást igényel. Naponta kétórás tűzszünetre volna szüksége a vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek, hogy eljussanak minden segítségre szorulóhoz. Különösen aggasztotta a foglyok és a sebesültek sorsa.

Szergej Lavrov biztosította a nemzetközi vöröskeresztet Moszkva támogatásáról – közölte a találkozót követően a szervezet moszkvai irodájának munkatársa. Kellenberger Moszkvából Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával.

A nemzetközi vöröskereszt és a szíriai vörös félhold részleges engedélyt kapott arra, hogy a harcok sújtotta övezetekben tevékenykedjen.

Az ENSZ becslései szerint több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés egy évvel ezelőtti kitörése óta. Jogvédő szervezetek azzal vádolják a szíriai kormányt, hogy civil tüntetőket gyilkoltatott le.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Moszkva és Peking vétója miatt mindeddig nem volt képes elfogadni egy Aszad-rezsimet elítélő határozatot. Moszkva attól tart, hogy a döntés megnyitná az utat a nemzetközi fegyveres beavatkozás előtt Szíriában.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 07:00, szerda | Külföld

Oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító hálózat tagjait fogták el Spanyolországban

Koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában - közölte a hatóság kedden.

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.

2022. Január 25. 11:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 354,8 millió, a halálos áldozatoké 5,604 millió a világon

A világon 354 788 076 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 604 293 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.