Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Országos sztrájkot hirdet a PDSZ

Országos sztrájkot hirdet a PDSZ

Határozatlan idejű országos sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mert az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban nem sikerült megállapodnia a kormánnyal - jelentette be a PDSZ elnöke.

Mendrey László szombaton Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: teljes kudarccal zárult az öt tárgyalási fordulóból álló, pénteken befejeződött tárgyalássorozat, minden kompromisszumos javaslatukat elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője.
A PDSZ elnöke emlékeztetett: azért nem fogadták el a pedagógusszervezetek közös sztrájkbizottságával folytatott tárgyalások lezárását jelentő egyezményt és léptek ki január 18-án a sztrájkbizottságból, mert nem tartották elegendőnek az ígéreteket, és azok betartására nem láttak garanciát, ezért új követeléseket fogalmaztak meg.
A szakszervezeti vezető kifejtette: azt akarták elérni, hogy azok az iskolák, ahol nem vált be az államosítás, kerüljenek ki a rendszerből, továbbá az igazgatók munkáltatói jogkörei ne csorbuljanak, a pedagógus életpályamodell bevezetésével ne növeljék a tanárok munkaterheit, emellett a költségvetésben jelöljék meg és különítsék el ennek forrását, valamint 20 százalékkal emeljék a közalkalmazotti bértáblát.
Mendrey László azt mondta: annak ellenére, hogy számos esetben volt kompromisszumos javaslatuk, teljes elutasítással fogadta felvetéseiket a minisztérium képviselője, és szerinte pusztán „színjáték” volt az egyeztetetés, mert a kormányzat nem szakmapolitikai megfontolásból, hanem „határozott ideológiai megközelítésből” alakítja át az oktatás rendszerét. Ugyanakkor visszautasította, hogy a PDSZ-nek bármilyen pártelkötelezettsége lenne.
Bejelentette: jogszerűen, a sztrájkra vonatkozó bírósági határozat függvényében, a március 15-ei ünnepségek utáni időszakra, az országos választmány által elfogadott és a jövő hét folyamán kijelölt időpontban határozatlan időre országos sztrájkot hirdetnek meg.
Véleménye szerint azzal, hogy a pedagógusok 66 százaléka és a társadalom kétharmada elfogadhatatlannak tartja és nem támogatja a kormány oktatási reformját, sztrájkkövetelésük mellé állnak. Hozzátette: a bíróságtól azt várják, jogerősen hozzon határozatot arról, mi az alapvető szolgáltatási kötelezettség a pedagógusok számára.
Megjegyezte: nem szeretnék megzavarni a márciusi megemlékezésre való készülődéseket, ezért csak az állami ünnepség utáni időszakra hirdetik meg országos mozgósításukat.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága pénteken, a tárgyalássorozat befejeződését követően az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: a PDSZ a többi szakszervezettel kötött megegyezéssel ellentétben olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyek teljesülésük esetén veszélybe sodornák az egész magyar iskolarendszer működését.
Az oktatásért felelős államtitkárság bízik abban, hogy a PDSZ "homályos célok képviselete helyett" belátja, hogy a munkabéke, a tanítás rendjének megőrzése nemcsak a kormány, hanem a gyermekek, a szülők és a pedagógusok számára is fontos, és "elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az oktatásirányítás a biztonságosan és eredményesebben működő iskolarendszerért, a pedagógusok nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsüléséért, pályájuk kiszámíthatóbbá tételéért tett" - állt az Emmi közleményében.

Címkék: Kormány-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk