Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 23. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákoppantottak a Facebook orrára

Rákoppantottak a Facebook orrára

Nagyobb átláthatóságot és a személyi adatok fokozottabb védelmét szolgáló változtatások bevezetésére tett ígéretet a Facebook...

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli több mint félmilliárd európai felhasználója számára a cég nemzetközi főhadiszállásán végzett átvizsgálás nyomán.

A kaliforniai Palo Alto városában működő vállalat nemzetközi főhadiszállása az Európai Unió tagállamai közé tartozó Írországban van. Ez azt jelenti, hogy a dublini vállalatnak kötelessége betartania az európai adatvédelmi törvényeket, amelyek jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, különösen az adatok tárolási idejének tekintetében.

„Ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítése intenzív munkát fog igényelni a következő hat hónapban” – közölte a vállalat az ír adatvédelmi biztos (DPC) három hónapos átvizsgálásának eredményeit tartalmazó jelentés publikálását követően. A DPC szerint az egyik probléma, hogy a felhasználók nem kapnak egyértelmű felvilágosítást arról, hogy a képeik feltöltésével kereshetővé teszik azokat, egészen addig, amíg el nem végzik a szükséges beállításokat a profiljukon.

A jelentés nyomán a Facebook júliusban fogja ismertetni az addig elért eredményeit. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a közösségi portál meg fogja kérdezni az európai felhasználóktól, igénylik-e az arcfelismerési szolgáltatást – amely automatikusan bejelöli őket a fényképeken –, átdolgozza a személyi adatok megőrzésére és törlésére vonatkozó gyakorlatait, illetve összességében véve több információt fog nyújtani a személyi adatok Facebook, illetve harmadik fél általi kezeléséről.

A Facebookot az Egyesült Államokban is számos kritika érte az adatvédelmi hiányosságai miatt. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) kötött novemberi megállapodás részeként a vállalat ígéretet tett rá, hogy a következő két évtized során minden második évben átvizsgálásnak veti alá az adatvédelmi gyakorlatát.

A mintegy 800 millió felhasználóval rendelkező Facebookot Európában is sok támadás érte, többek között a személyes adatok hirdetőknek való eladása – a DPC eredményei ezt nem erősítették meg –, a barátkereső-szolgáltatás, valamint a törölt adatok „archiválása” miatt. Az írországi illetékesek 22 panaszt kaptak az osztrák Europe versus Facebook nevű adatvédelmi csoporttól és további hármat a Norvég Fogyasztóvédelmi Tanácstól.

Címkék: adatvédelem, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.