Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rendkívüli nyugdíjemelésre lesz szükség?

Rendkívüli nyugdíjemelésre lesz szükség?

A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolt év végégi várható infláció alapján számolják ki a jövő hónapban esedékes, év közi nyugdíjemelést – tudta meg a Világgazdaság. A hatályos törvények szerint, ha az infláció magasabb, mint azt korábban várta a kormány, akkor év közben rendkívüli nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Az év elején 4,2 százalékkal emelkedtek a nyugellátások, mivel azokat a költségvetési törvényben tervezett infláció szerint kell emelni. A Magyar Nemzeti Bank szeptember végi közlése szerint ugyanakkor a pénzromlás mértéke az év végéig elérheti az 5,2 százalékot, ami azt jelenti, hogy rendkívüli nyugdíjemelésre lesz szükség.

A tényt Cséfalvay Zoltán , a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ugyan megerősítette a hét elején a parlamentben, sőt azt is kijelentette, hogy az emelésben részesülők köre nem szűkült, ám konkrét mértékről nem beszélt. Ahogyan a lap sem kapott tényszerű választ a kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tárca válasza ugyanakkor arra enged következtetni, hogy annak meghatározásánál figyelemmel lesznek a nyugdíjas fogyasztói kosárra.

Ennek azért van jelentősége, mert a nyugdíjasok fogyasztásában a jövedelmükhöz viszonyítottan elsősorban az élelmiszerek, a háztartási energia és a gyógyszerek súlya a magas, és ezeknek a tételeknek az árváltozása erőteljesebben befolyásolja a nyugdíjasok fogyasztóiár-indexét. Márpedig – mint arra a Központi Statisztikai Hivatal jelentése rámutat –a nyugdíjasok körében mért fogyasztóiár-index 2010 óta folyamatosan meghaladta a lakosság egészére vonatkozó indexet, döntően az élelmiszerek árának folyamatos és jelentős emelkedése miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.