Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 04. 05:18, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rogán: miért nem kell az MNB-ben is fizetni az illetéket?

Rogán: miért nem kell az MNB-ben is fizetni az illetéket?

Rogán Antal szerint, ha minden kereskedelmi bankban fizetni kell az átutalások után a tranzakciós illetéket, akkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Bankban miért nem kell - hangzott el a TV2 Mokka című műsorában.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke Simor András, az MNB elnökének azon kijelentésére, hogy a jegybank nem tervezi a rá kivetendő tranzakciós illeték továbbhárítását, úgy reagált: 'nem vagyok benne biztos, hogy ez a lépése az elnök úrnak helyes, de mivel a jegybank független, ezért ezt a lépését nem kívánjuk kritizálni'.

Ahogyan a Híradó is beszámolt róla: Simor András hétfőn arról beszélt, hogy ha az MNB továbbterhelné a tranzakciós illetéket, akkor a jelenleginél 2,5 százalékponttal alacsonyabb kamatot fizetne a kereskedelmi bankoknak, azaz csak 4,5 százalékos kamatot fizetne a betétek után. Kifejtette, hogy ha a jegybank kamatot kívánna csökkenteni, akkor azt saját hatáskörben tenné meg. Ha viszont változatlan monetáris kondíciót kívánna fenntartani az MNB az új adó mellett, akkor értelemszerűen 2,5 százalékkal emelnie kellene a jelenleg 7 százalékos alapkamatot.

Simor András véleménye szerint az a törvénymódosító javaslat, amely az MNB-re tranzakciós illetéket vetne ki, értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Értelmezhetetlen, mert a költségvetés számára nem tartós bevétel, hiszen azt a közel 100 milliárd forintos veszteséget, amelyet az MNB kénytelen elszenvedni 2013-ban, a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie az MNB-nek - tette hozzá Simor András.

Rogán Antal úgy reagált: ha minden kereskedelmi bankban fizetni kell az átutalások után a tranzakciós illetéket, akkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Bankban miért nem kell. A jegybankelnök által említett 100 milliárdos veszteség kapcsán azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy lesz-e az MNB-nek vesztesége, és ha igen, akkor az mennyi lesz.

Ami miatt ez a tény egyáltalán szóba került, az az, hogy Simor András bejelentette: a tranzakciós illetéket nem óhajtja áthárítani azokra, akik a banknál pénzt helyeznek el. Ezek alapvetően a kereskedelmi bankok és mindazok, akik forinttal kapcsolatos műveleteket végeznek, akár jó, akár rossz szándékkal; tehát a spekulánsok is ebben a körben vannak - fejtette ki Rogán Antal.

Rogán Antal szerint Simor Andrásnak nem kellett volna rögtön 'ezt a típusú' nyilatkozatot megtennie, hanem érdemes lett volna megfontolnia, hogy esetleg milyen körben hárítanák át a tranzakciós díjat, és milyenben nem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;