Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 12. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Spanyolországban tovább mérséklődik a járvány miatti halálozás mértéke

Spanyolországban tovább mérséklődik a járvány miatti halálozás mértéke

Spanyolországban tovább mérséklődik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta halálozás mértéke, az elmúlt 24 órában 510-en veszítették életüket, 95-tel kevesebben mint egy nappal korábban

- tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A hivatalos napi jelentés szerint a járvány megjelenése, január vége óta 16 353 halálos áldozatot követelt, pénteken 605-en, csütörtökön 683-an haltak bele a fertőzésbe. Az elhunytak száma március 24. óta nem csökkent eddig a napi 600 alá.

A koronavírus jelenlétét eddig 161 852 embernél mutatták ki, szombaton 4830, pénteken 4576, csütörtökön 5756 újabb esetet szűrtek ki a vizsgálatok.

A fertőzöttek csaknem harmada, 59 109 ember már egészséges, a gyógyultak száma szombaton 3441-gyel, pénteken 3503-mal, csütörtökön 4144-gyel emelkedett.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön hosszabbított meg április 25-én éjfélig.

A döntéssel összhangban a belügyminisztérium ugyanennyi időre kiterjesztette a szárazföldi határok lezárását, továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

A szükségállapot meghosszabbítása nem érinti azokat a nem létfontosságú ágazatokat, amelyek működését március 30-ától állították le a járvány terjedésének csökkentése érdekében két hétre. Ilyen szektornak számít például az építő- és az autóipar.

A munkába fokozatosan, hétfőtől és keddtől visszatérő dolgozóknak a tömegközlekedésben ajánlott a szájmaszk viselése, de ez kevés patikában kapható. A tervek szerint ezért a polgári védelem osztogat majd ilyen maszkokat a forgalmasabb metró- és vasútállomásokon.

A dolgozóknak a munkahelyeken továbbra is figyelniük kell a járványügyi higiénés szabályok betartására, a munkáltatóknak pedig biztosítani kell, hogy tudják tartani egymás között az előírt, legkevesebb egyméteres távolságot a munkavégzés során - emlékeztetett az egészségügyi minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.