Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 31. 07:03, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Szabadlábra helyezhetik a két olasz katonát

Szabadlábra helyezhetik a két olasz katonát

Egy indiai bíróság szerdán úgy döntött, hogy óvadék fejében szabadlábra kerülhet két olasz katona, akiket két indiai halász megölésének vádjával februárban tartóztattak le az indiai hatóságok.

Massimiliano Latorre és Salvatore Girone egy olasz kereskedelmi hajón szolgált a kalózok elleni nemzetközi misszió keretében. Kerala partjainál egy indiai halászhajót kalózjárműnek néztek, tüzet nyitottak rá, és megöltek két indiai halászt.

A keralai legfelső bíróság döntése értelmében fejenként 180 ezer dollárnak megfelelő rúpiáért szabadlábon várhatják meg tárgyalásukat, amennyiben leteszik az óvadékot, s találnak egy-egy indiai kezest, akik szavatolják, hogy megjelennek az ügyükben ítélkező bíróság előtt, s biztosítékként kifizetnek ugyancsak 180 ezer dollárt. Az olasz katonáknak ezenkívül az útlevelüket is le kell adniuk, s bírósági engedély nélkül nem hagyhatják el Keralát.

A hivatalos olasz álláspont szerint a két tengerészgyalogos nemzetközi vizeken lőtt az indiai halászokra, s ügyüket Olaszországban kell tárgyalni, míg indiai részről állítják, hogy az incidens az indiai területi vizeken történt, ezért az ügyben indiai bíróságnak kell eljárnia.

Az olasz kormány családonként 150 ezer dollárt fizetett áprilisban a két megölt halász rokonainak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).