Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 06. 07:05, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Szaúd-Arábia óriásprojektekhez várja magyar cégek részvételét

Szaúd-Arábia óriásprojektekhez várja magyar cégek részvételét

A szaúd-arábiai villamosenergia-hálózat bővítésében való magyar részvételről és az energetikai kutatás-fejlesztési együttműködés lehetőségeiről is tárgyalt Kovács Pál...

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Budapesten Abdallah al-Huszain szaúdi víz- és energiaügyi miniszterrel.

A tárgyalásról beszámolva szombati sajtótájékoztatóján az államtitkár elmondta: a szaúdi villamosenergia-piac ötször akkora, mint a magyar, a királyság gazdasága pedig évente 8 százalékkal növekszik. A szaúdiak várakozásai szerint villamosenergia-fogyasztásuk évente 4 ezer megawattal, vagyis a Paksi Atomerőmű kapacitásának kétszeresével fog növekedni. Ehhez a fejlesztéshez várják a magyar cégek részvételét - tette hozzá Kovács Pál.

Az államtitkár hangsúlyozta: az arab ország új erőművi kapacitások létesítését és atomenergetikai program elindítását is tervezi, ezért júniusban Magyarországra érkezik a közel-keleti állam atomenergia-ügyi minisztere.

Egyre nő az érdeklődés Magyarország iránt - közölte az államtitkár. Mint elmondta, még tárgyalnak azokkal a hazai cégekkel, amelyek beléphetnek a szaúdi piacra. Elsősorban hálózatbővítésre és karbantartására, alállomások építésére, a kapacitások bővítésére, valamint tartalék-alkatrészek szállítására van lehetőség.

Hozzátette: a szakemberbázis megteremtéséhez szükség van a magyar oktatási rendszer bevonására is. Jelenleg a Budapest Műszaki Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel folynak tárgyalások. Előbbi intézmény az energetikában, míg utóbbi a vízgazdálkodásban nyújthat magas szintű szakemberképzést - vélekedett Kovács Pál.

Az energiaügyért felelős államtitkár beszélt az energetikai kutatás-fejlesztésben kínálkozó együttműködési lehetőségekről is. Megfogalmazása szerint a két ország közös célja a megújuló energiaforrások mihamarabbi bővítése és gazdaságosságának javítása. Ennek Szaúd-Arábiában a tengervíz sótalanításában, Magyarországon pedig a hő- és villamosenergia-szolgáltatásban lehet szerepe.

A szaúdi delegáció mostani látogatását Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberi, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén februári rijádi tárgyalásai előzték meg.

Pénteken vízművek építésének és üzemeltetésének lehetőségeiről, a szennyvíztisztításban történő együttműködésről és szakemberek cseréjéről tárgyalt Abdallah al-Huszain és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Budapesten.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.