Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 06. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Szigorúbban ellenőrzik a baleseteket

Szigorúbban ellenőrzik a baleseteket

Az utóbbi években drasztikusan csökkent a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díja, ezért a biztosítók igyekeznek kiszűrni a visszaéléseket, amit csak a balesetek szigorúbb vizsgálatával érhetnek el.

Véli a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szakmai szervezet közleménye szerint a biztosítók különösen azokban az esetekben vizsgálódnak fokozottan, amikor a gépkocsin több, egymástól független elem is sérül, a baleset és a bejelentés időpontja között hosszabb idő telik el, illetve ha nem egyértelmű a baleset minden körülménye.

Az utóbbi esetben a biztosítók egyre sűrűbben folytatnak hosszas jogalapvizsgálatot, amelyek egyre gyakrabban eredményeznek különféle arányú kármegosztást. A FBAMSZ szerint a helyzet az ügyfelek szempontjából akkor javulhatna, ha bevezetnék a – több piaci szereplő által évek óta szorgalmazott – direkt kárrendezést, amely során az ügyfél a kárát nem a vétkes fél, hanem saját biztosítóján keresztül rendezhetné.

A szövetség külön is felhívja a figyelmet arra, hogy a zökkenőmentes kárrendezés érdekében az ügyfeleknek érdemes számos kérdésre figyelniük. A biztosítók például lehetővé teszik a kár bejelentését okostelefonon is, ez azonban nem pótolja a kárbejelentő lap kitöltését, és beadását. A bejelentő lapot mindkét félnek alá kell írnia, és külön ügyelni kell arra, hogy a vétkes fél ismerje el aláírásával a felelősségét. Általános szabály: készüljön több kép a helyszínről.

Három esetben feltétlenül rendőrt kell hívni: ha a baleset személyi sérüléssel járt, ha gyanús, hogy az ellenérdekű fél ittasan vezetett, illetve ha a felek nem tudnak megegyezni a felelősségben. A biztosító azonban felülbírálhatja a rendőrségi határozatot: például vétlenség esetén is alkalmazhat kármegosztást. Gyakori vita totálkárnál a roncsérték. Ha a biztosító által megállapított érték kisebb a kínált vételárnál, akkor kérni kell a biztosítót, hogy a szerződött kereskedője vegye át az értékesítést, így lehet a roncsértéket korrigáltatni a biztosítóval.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni