Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták:

a NATO nem résztvevője a háborúnak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a tagországok szakminiszterei kimondták, mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba.
Kimondták továbbá: mindent meg kell tenni azért, hogy a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra, hogy folyamatosan csökkenjen az eszkaláció esélye és a kommunikációs csatornákat Oroszországgal fenn kel tartani annak érdekében, hogy elejét lehessen venni bármilyen félreértésnek vagy visszafordíthatatlanul tragikus hatású döntésnek - közölte.

"Mi magyarok mindenkinél erősebben békét akarunk és azt, hogy ez a háború minél előbb véget érjen. A legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát" - fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország területének védelmével a NATO délkeleti szárnyának a védelmét is ellátja. A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot, további erőkre nincs szüksége - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette: a háborús helyzet Ukrajnában egyre súlyosabb és az ebből fakadó biztonsági kockázatok is megnövekedtek. Ilyen helyzetben megfontoltságra, felelősségre, józan észre, stratégiai nyugalomra van szükség és szavai szerint az sem baj, ha a döntéshozók tapasztalattal rendelkeznek a válságkezelés terén. A felelőtlen nyilatkozatok nagyon veszélyesek tudnak lenni, ezért azokat el kell kerülni - figyelmeztetett.

"Nekünk, magyaroknak mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük, hogy belekeveredjünk, vagy bárkik belekeverjenek bennünket ebbe a háborúba. Ezért sem katonát, sem fegyvert nem küldünk a háborúba és nem engedjük át a területünkön a halált okozó fegyvereket sem Ukrajna irányába. Mindez veszélyvbe sodorná Magyarországot, a magyar emberek életét" - fogalmazott.

Most az a legfontosabb, hogy továbbra se szülessen olyan döntés vagy nyilatkozat, amely a NATO és Oroszország közötti konfliktushoz vezethetne - húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte továbbá: Magyarország energiaellátása rendben zajlik, a földgáz- és kőolajszállítások a vonatkozó szerződések szerint történnek. Szerbia felől a gázvezeték kihasználtsága folyamatosan emelkedik, a megszokottak szerint érkezik gáz Ausztria felől is, valamint zavartalan a Magyarországon keresztüli földgáztranzit is - tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt továbbá arról, hogy a harmadik evakuációs csoport tagjai már Ungváron vannak, valamint zajlik az ideiglenes nagykövetség előkészítése Lvivben. A határhelyzetet illetően elmondta, a forgalom kezelhető az Ukrajna és Magyarország közötti átkelőkön, valamint az unión kívüli országok állampolgárainak hazatérése a magyarországi repülőterekről zavartalanul történik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.