Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 20. 07:58, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: felejtsük el a nyolcadik szankciós csomagot!

Szijjártó: felejtsük el a nyolcadik szankciós csomagot!

Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra válaszul kivetett korlátozásoktól, mint Oroszország, ezért el kell felejteni a nyolcadik szankciós csomagot, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanácsülését követően kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről "minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok sokkal fájdalmasabbak" Európának, mint Oroszországnak, hiszen a szankciók nyomán elszabadult az infláció, egekbe szöktek a rezsiköltségek a kontinensen.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a világ többi részén már kialakult az a kép, miszerint magánál a háborúnál súlyosabbak a szankciók hatásai, hiszen mindazoknak a kihívásoknak, amikkel a világ most szembenéz, igazából a szankciók az okai és nem közvetlenül a háború.

"Szeretjük, nem szeretjük Európában, ez a gondolkodás már kialakult a világ Európán kívüli részének döntő többségében" - fogalmazott.

"Az Európai Unió végre fejezze be a nyolcadik szankciós csomag emlegetését, fejezze be minden olyan intézkedés kilátásba helyezését ami az energiaellátási válságot még mélyéti, még súlyosbítja" - jelentette ki a tárcavezető, aki hozzátette: jól látható, hogy már önmagában az növeli árakat, amikor szóba kerülnek az esetleges újabb energiaszankciók. Ráadásul jön a tél, egyre súlyosabbak lesznek az ellátási kihívások, ezért fontos lenne abbahagyni az olyan intézkedések emlegetését, amelyek tovább mélyítenék a válságot - vélekedett.

Kifejtette: EU-s kollégái most is arról beszéltek, hogy miként lehetne küzdeni ezen kép ellen, de ez "időpocsékolás", ehelyett az ENSZ e heti közgyűlését inkább a béketeremtésre kellene felhasználni.

A miniszter érintette az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény helyzetét is, és fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását és a reaktorok minél előbbi biztonságba helyezését, amihez a harci cselekmények mihamarabbi teljes körű beszüntetésére lenne szükség a térségben.

Fotó: Szijjártó Péter (Facebook)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -