Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 26. 07:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Bár a rezidensek átmenetileg felfüggesztették az orvosi felmondólevelek „élesítését”, csak idő kérdése, hogy kiderüljön, a kormányzattal folyó bértárgyalások vezetnek-e, s ha igen, milyen eredményre.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a Magyar Hírlapnak azt mondta, jelenleg is dolgoznak az esetleges vészhelyzet elhárításához szükséges forgatókönyvön.

Azt, hogy január 1-jétől a katasztrófavédelem a kormányhivatalok feladata lett, Pesti Imre ésszerű lépésnek tartja, mert „az önkormányzati vezetőket kevéssé lehetett volna rávenni, hogy megfelelő aktivitással képviseljék a kormány érdekeit”.Pesti Imre szerint nyilvánvaló, hogy a későbbiekben esetleg hirtelen fellépő és jelentősebb orvoshiány esetében elsődlegesen az akut betegeket kell ellátni. Fontosnak tartja az ellátások „szortírozását”, azaz a halaszthatatlan esetek – baleseti és intenzív ellátás, szülészet – leválasztását a többiről, prioritásuk biztosítását. Ebben – mint mondta – néhány kórházat kell kijelölni, a „flottának” pedig véleménye szerint a sürgősségi központok lehetnek majd a „zászlóshajói”. Emellett biztosítani kell azoknak a krónikus betegeknek a gyógyítását is, akik hosszabb ideje folyamatos kezelést kapnak, ilyenek például a daganatos betegséggel küzdő pácien¬sek. A többi eset ellátása szerinte a kialakuló helyzet függvénye.

Arról a máig nem tisztázott és az orvosszakszervezet által is több alkalommal feszegetett kérdésről, hogy a kormányhatározat lényegében miért „mosta össze” a fogalmilag nem azonos katasztrófa-egészségügyi ellátást, illetve az egészségügyi válsághelyzetet, Pesti Imre azt mondta, tulajdonképpen mindkettő a szükségről szól, márpedig ennek szellemében kell mindent megtenni a betegek érdekében. A kormánymegbízott kiemelte azt is, szükséghelyzetben semmiképp nem csorbulhat a mentés, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgálat munkáját akár a védelmi bizottság felügyelje majd, ha arra kerülne sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok, rezidensek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk