Városlista
2022. május 29, vasárnap - Magdolna

Hírek

2011. Október 22. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: HírTV

Titokban temetik el a diktátort

Titokban temetik el a diktátort

A NATO várhatóan még pénteken dönt a szövetségesek líbiai hadműveletének leállításáról. A franciák befejezettnek tekintik a missziót, a britek szerint a régi rezsim hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra.

Még pénteken eltemethetik Moammer Kadhafit. Az állítólag még nem dőlt el, hogy ezt hol és miként teszik meg, csak annyi biztos, hogy a temetés titkos lesz. Feltételezések szerint a líbiai vezető holtteste még Miszrátában van, ahova Szirtből, elfogása után a felkelők vitték. Egy nemrég nyilvánosságra került felvétel szerint Kadhafi még élt, amikor a lázadók kezére került.

„Kadhafi egy szennyvízelvezető csatornában bujkált, és teljesen jó állapotban volt. Amikor az autójával menekülni kezdett, tűzpárbaj kezdődött a hívei és a felkelők között” – mondta el Mahmúd Dzsibril. A líbiai miniszterelnök szerint a többször is meglőtt Kadafi nem sokkal kórházba szállítása előtt halt meg.

Nem hisznek a hivatalos verzióban

A hivatalos verzióban többen nem hisznek, az Amnesty International emberjogi szervezet „független és pártatlan” vizsgálatot követel. A Nemzeti Átmeneti Tanács egyik vezetője szerint bárhogy is halt meg a volt líbiai diktátor, ezerszer is megérdemelte azután, amit a líbiai néppel tett.
A felkelők megölték Kadhafi egyik fiát is. Mindkét holttestet közszemlére tették Miszrátában, ahol a helyiek le is fényképezhették a két férfi holttestét.

Vége a hadműveleteknek?

A NATO miniszteri tanácsa már pénteken összeül, hogy döntsön a hadműveletek leállításáról. A brit külügyminiszter úgy véli, hogy a régi rezsim megmaradt hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra, francia kollégája szerint viszont a diktátor halála után már nincs szükség a katonai műveletekre.

Az amerikai elnök szerint is hamarosan befejeződhet a misszió. „Nagyon büszke vagyok arra, amit a küldetéssel elértünk. Arra pedig kiváltképp büszke vagyok, amit a líbiai nép elért, és azt hiszem, hogy óriási lehetőség előtt állnak” – nyilatkozta Barack Obama.

Ellentétek

A felkelőkre kormányalakítás vár, ám a közös ellenség megsemmisítése után egymás közötti ellentéteikkel is meg kell küzdeniük. A vallási, a törzsi és a politikai megosztottság komoly próbatétel lesz számukra. A Nemzeti Átmeneti Tanácson belül a konfliktusok már a nyáron megjelentek, amikor egy belső leszámolás áldozata lett a felkelők katonai parancsnoka. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 16:06, szombat | Külföld

Az idén először egymillió alatt a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában

Az idén először egymillió alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma Angliában a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint.

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.