Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 23. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Tizenöt évre ítélték az NNI informatikai rendszerét feltörő férfit

Tizenöt évre ítélték az NNI informatikai rendszerét feltörő férfit

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon azt a férfit, aki feltörte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) informatikai rendszerét - tájékoztatta a bíróság sajtóosztálya kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a férfit terrorcselekmény és információs rendszer több mint 100 rendbeli felhasználásával - részben folytatólagosan, részben üzletszerűen - elkövetett csalás miatt marasztalták el.

A másodrendű vádlottat a bíróság folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a hatodrendű vádlottat pedig pénzmosás vétsége miatt 1 év próbára bocsátották - tették hozzá, jelezve, hogy az elsőrendű vádlottal szemben 16 millió forint, a másodrendű terhelttel szemben pedig félmillió forint vagyonelkobzást is elrendeltek.

Az ítélet szerint az elsőendű vádlott számítástechnikai ismereteit felhasználva, egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazás segítségével hozzáfért a sértettek informatikai eszközeihez és a billentyűleütések naplózása révén bankkártya-adatokat, valamint internetbanki felhasználóneveket és jelszavakat szerzett meg. Ezen adatok jogosulatlan felhasználásával a vádlott többek között átutalásokat hajtott végre, mobiltelefon-egyenlegeket töltött fel, emelt díjas vásárlásokat végzett, koncert-, busz-, vonat- és parkolójegyeket vett, ételt rendelt, illetve internetes fogadási oldalakon játszott. A bűncselekményekből származó összegek felhasználásába ismerőseit, hozzátartozóit - a többi vádlottat - is bevonta, akik egyes esetekben bankszámláikon tárolták a megszerzett pénzt - ismertették.

Azután, hogy a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta az egyik csalás kapcsán, a férfi jogosulatlanul belépett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerverére, ahonnan különféle elektronikus adatokat töltött le azért, hogy azokat később a hatósággal szemben felhasználja. Miután az egyik hozzátartozóját is kihallgatták, a vádlott egy e-mailt írt az NNI-nek, amelyben a jogosulatlanul megszerzett adatok nyilvánosságra hozatalát helyezte kilátásba akkor, ha folytatják ellene és hozzátartozói ellen a nyomozást - közölte a bíróság.

Hozzátették: az adatok egy részét az elsőrendű vádlott az interneten való közzététel céljából továbbította a másodrendű vádlottnak, akinek egy távoli hozzáféréssel bérelt, külföldi cég által üzemeltetett szerveren telepített Skype alkalmazás az elsőrendű terhelt által megküldött elektronikus adatokat automatikusan feltöltötte a szerverre.

A közlemény szerint a másodrendű vádlott ugyan tisztában volt az adatok eredetével és megszerzésük céljával, az adatokat azonban nyilvánosságra már nem hozta.

A harmad-, negyed-, ötöd- és hetedrendű vádlott az eljárás korábbi szakaszában beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így esetükben a bíróság már korábban ítéletet hirdetett. Őket pénzmosásban, illetve egyiküket bűnsegédként, folytatólagosan, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság.

Kitértek arra is, hogy a bizonyítási eljárás során a vádlottak kétséget kizáró bűnössége mellett a bíróság megállapította azt is, hogy a másodrendű vádlott esetében nem bizonyítható, hogy szándékában állt a részére továbbított adatok nyilvánosságra hozatala, ezért őt az ellene bűnsegédként elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt emelt vád alól felmentették.

A Fővárosi Törvényszék jelezte: az elsőrendű vádlottnál - az üzletszerű, illetve társas elkövetés mellett - súlyosító körülmény volt a büntetett előélet, továbbá hogy tettét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje és büntetőeljárások hatálya alatt követte el.

Beszámoltak arról is, hogy a törvényszék fenntartotta az elsőrendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig. A végzés a vádlott és védőjének fellebbezése miatt nem végleges.

Címkék: ítélet, nni

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.