Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Több külföldi érkezett Magyarországra, de kevesebbet költöttek

Több külföldi érkezett Magyarországra, de kevesebbet költöttek

Idén az első félévében 17,6 millió külföldi látogató érkezett hazánkba, 4 százalékkal több, mint 2010 azonos időszakában.

A külföldiek ez év első felében 4 százalékkal több napot töltöttek el Magyarországon, ami összesen 42 millió napot jelentett.

A külföldiek magyarországi fogyasztása 523 milliárd forint volt, ami jelentéktelen, 1 százalékos csökkenést mutat. Ezen összeg több mint kétharmada (360 milliárd forint) kapcsolódott a turisztikai fogyasztásokhoz. A külföldre látogató magyarok ugyanekkor 227 milliárd forintot költöttek, 2 százalékkal kevesebbet, mint 2010 első félévében. Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 295 milliárd forintot tett ki, ami megegyezik az előző év azonos időszakának egyenlegével.

A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai terület és régióink az első félévében Budapest és Nyugat-Dunántúl voltak. Budapest részesedése a többnapos külföldi látogatásokból 1 százalékponttal nőtt, miközben a főváros környéki területek (Közép-Duna-vidék) látogatottsága 1,4 százalékponttal visszaesett.

A külföldi látogatók ez év első felében 523 milliárd forintot költöttek el termékek és szolgáltatások ellenértékeként. A több napra érkezők 379 milliárd forintot adtak ki az utazásuk során. A turisztikai motivációval érkezők kiadásainak aránya 69 százalék (360 milliárd forint) a látogatók összes kiadásain, vagyis az utasforgalmi exporton belül.

A külföldiek magyarországi fogyasztásának legnagyobb hányada a német látogatóktól származott. A második legnagyobb összesen kiadás az osztrákokhoz kötődik, mely a teljes külföldi fogyasztás 10 százaléka. Egy főre és egy napra vetítve az amerikai, a francia és a brit látogatók turisztikai fogyasztása a legmagasabb a kiemelt – mintavétel szempontjából jelentős érkezőszámmal rendelkező – országok sorában. A turisztikai kiadások aránya az összes kiadáson belül a hollandoknál a legmagasabb, míg Ukrajna esetében a legalacsonyabb. A további szomszédos országokra – Ausztria kivételével – a turisztikai célú látogatások és kiadások alacsony szintje jellemző.

Az első félévében a magyar állampolgárok 7,6 millió alkalommal utaztak külföldre. Az előző év első felévéhez képest mind az egynapos, mind a többnapos utak száma nőtt. Az utazások héttizede éjszakázás nélküli, egynapos út volt. Az egynapos utak mindössze 30 százalék, a többnapos utak 87 százaléka turisztikai célú volt. Az év első félévében a turisztikai motivációjú utak száma 8 százalékkal bővült, a szabadidő eltöltése céljából tett utak növekedésének köszönhetően. Az üzleti turizmus az egy napra utazók körében visszaesett, a több napra látogatók esetében 7 százalékkal nőtt. A nem turisztikai célú motivációk közül a vásárlás és a munkavégzés jelentősebb arányú. Az egynapos utak közel fele vásárlási célú, ezen utak száma 3 százalékkal csökkent.

A külföldre utazó magyarok több mint 22,2 millió napot töltöttek külföldön, az utazások átlagos hossza az év első felében 2,9, a többnapos utazásoknál 7,3 nap volt. A külföldre látogató magyarok 227 milliárd forintot költöttek el utazásaikhoz kapcsolódóan.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: utazás

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 08. 11:45, szerda | Belföld

The Beatles - Get Back

Egerben mutatták be az új Beatles könyvet.

2021. December 08. 08:00, szerda | Belföld

Kisbolygó közelít a Föld felé

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet szombaton.

2021. December 08. 07:00, szerda | Belföld

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, az erről szóló rendeletet ma írták alá - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

2021. December 08. 05:00, szerda | Belföld

Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők

Az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12-17 éves fiatal oltását kérték szüleik, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfélezren pedig a megerősítő harmadik oltást is megkapták