Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 18. 12:07, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 47 milliót utalt a saját számlájára egy ügyintéző

Több mint 47 milliót utalt a saját számlájára egy ügyintéző

Nem jogerősen két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a nőt, aki pénzügyi ügyintézőként 47 és félmillió forint kárt okozott a munkáltatójának

- tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t. Dobó Dénes közlése szerint a tárgyaláshoz való jogáról lemondó, a bűncselekmény elkövetését elismerő asszonyt folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. Arra kötelezték a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a sértett fél részére fizessen meg több mint 4,6 millió forintot.

A tényállás szerint a vádlott pénzügyi ügyintézőként dolgozott a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben, ahol többek között az volt a feladata, hogy a szállítói számlákat rögzítse, illetve a munkáltatója két banknál vezetett bankszámláihoz tartozó elektronikus banki csatornákon keresztül, az egyes beszállítók felé az áruk és szolgáltatások kifizetése érdekében, elektronikus átutalási megbízásokat rögzítsen.

A vádlott 2019. április 23-a és 2020. február 19-e között a munkahelyén lévő számítógépet használva összesen 97 alkalommal úgy indított el átutalási megbízást, hogy az átutalni kért összeg a saját nevére szóló bankszámlájára érkezzen meg. A tranzakciók során a nő megtévesztette a cég pénzügyi igazgatóit is: a fiktív kifizetési kötelezettségeket tartalmazó tételeket manuálisan megváltoztatta és akként rögzítette, hogy a kedvezményezett neveként egy fiktív nevet adott meg, míg kedvezményezetti számlaszámként a saját bankszámláját rögzítette.

Az átutalandó összeget és az egyéb adatokat a vádlott változatlanul hagyta, így a gazdasági igazgatók által ellenőrzött összesítők végösszege nem változott meg.

A nő ezzel a módszerrel a cégnek több mint 47 és félmillió forint kárt okozott. Cselekményét utóbb, a sértett jogi személynél bevezetett kontrolling folyamatok révén 2020. február 25-én észlelték.

Ezt követően a vádlott még aznap két részletben összesen 1,41 millió forintot visszautalt a sértett cég részére. A nyomozó hatóság a vádlottól az eljárás során több mint félmillió forint készpénzt, valamint a bankszámlájáról csaknem 41 millió forintot lefoglalt és a sértett jogi személy részére kiadott, így az okozott kárból mintegy 43 millió forint megtérült.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik - jelezte a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.