Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 04. 11:07, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Több száz milliót kapott a veszprémi egyetem a megújuló energiatermelés kutatására

Több száz milliót kapott a veszprémi egyetem a megújuló energiatermelés kutatására

A környezettudatos energiafelhasználással, a megújuló energia termelésével, hasznosításával kapcsolatos projektre nyert több mint hétszázötvenmillió forintot a veszprémi Pannon Egyetem - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Az energiaellátó és -hasznosító rendszerek korszerűsítésének, hatékonyabb üzemeltetésének tervezése, optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával címmel az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában összesen 759 millió forint támogatást nyert el a Pannon Egyetem - írták a közleményben.
A projekt során a műszaki kémiai kutatóintézet feladata lesz a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas új hőtároló anyag kifejlesztése, a megújuló energia termelését és a technológiai energiaigény csökkentését megcélzó új eljárások kidolgozása.
Az egyetem tájékoztatása szerint a rendszer- és számítástudományi tanszék a fenntartható energiaellátó rendszerek adatgyűjtésének és modellezésének tervezésén, valamint olyan költséghatékony mérőrendszerek megtervezésén és tesztelésén dolgozik majd, amelyek elősegítik a környezettudatos energiafelhasználást.
A villamosmérnöki és információs rendszerek tanszék feladata a projekt keretében megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő egységek és energiatárolók optimális tervezése, üzemeltetése és irányítása, valamint energia-hatékony és jó színvisszaadású, lakásvilágításban használható LED-világítótestek tervezése - közölték.
A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2015. január 31-ig tart, abban mintegy hetven hazai és külföldi kutató, valamint doktorandusz vesz részt.

Címkék: Oktatás-egyetemek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;