Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 26. 17:11, kedd | Belföld
Forrás: mti

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

A termék nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi mennyiséget. Mellékhatása lehet: arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar...

Túl magas nikotinsav (niacin) tartalmat mutatott ki a német hatóság egy Amerikai Egyesült Államokból (USA) származó, sportolóknak szánt Musclepharm Assault MP nevű készítményben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint. A Nébih közölte, hogy a niacin túlzott bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például a hányinger.

A Nébih honlapja szerint a német hatóság a készítményben 100 grammonként 178,5 milligramm nikotinsavat mért. A termékből naponta 14,5 grammot ajánlott fogyasztani, amelynek 25,9 milligramm nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi 10 milligramm mennyiséget.

Közölték azt is, hogy a termék az internetes kereskedelemben kapható Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon is.

A hatóság hozzátette, hogy az elsősorban testépítőknek szánt élelmiszer az internetes forgalomban több ízesítésben és kiszerelésben kapható. A termék leírása szerint a készítmény edzés előtti kiegészítő, amely növeli a teljesítményt, javítja az állóképességet és a mentális koncentrációt.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket egészségük megóvása érdekében ne fogyasszák.

A hivatal tájékoztatott, hogy a túlzott mennyiségű niacin bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar (aritmia).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.