Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 27. 09:57, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: nébih

Újabb termékeknél talált problémák miatt bírságolt a Nébih

Újabb termékeknél talált problémák miatt bírságolt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén, minőségi és jelölési problémák miatt 20 esetben indítottak hatósági eljárást

– közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.A komplex ellenőrzésben, amely laboratóriumi vizsgálatokat is tartalmazott szerepelt sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt egyaránt, ezek közül 17 hazai, 14 külföldi gyártású.

A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, 15 esetben figyelmeztetést, 5 esetben - a súlyosabb jelölési hibák miatt - bírságot szabtak ki, több mint 1,5 millió forint értékben.

A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt.

A szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson.

A "mentesként" jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát. Három sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, egy terméken a laktózmentes felirat, a vizsgálatban mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, ám a szorbinsav, bár jóval a megengedett határérték alatt, de kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között.

Öt termék megnevezése nem volt megfelelő, mert olyan összetevőt tartalmaztak, amely nem felel meg a Magyar Élelmiszerköny előírásainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.