Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2011. Szeptember 19. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

'Vakmerő lépés az áfaemelés'

'Vakmerő lépés az áfaemelés'

Lőcsei Tamás a PwC cégtársa szerint vakmerő lépés mellett dönt a kormány, ha valóban két százalékkal emeli a forgalmi adót. A hatások kiszámíthatatlanok, de annyi bizonyos, hogy az emelés mindenhová átgyűrűzik.

A 27 százalékos általános áfakulcs példa nélküli, nemcsak Magyarország esetében, hanem nemzetközi összehasonlításban is - írja a Magyar Hírlap.


Az adószakértő a kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásai kapcsán beszélt a lapnak. Az emelés érzékenyen érint minden iparágat a bankszektortól az autóiparig, és minden fogyasztót, egy doboz gyufa vevőjétől a jachtvásárlóig. A vásárlóerő csökkenésére nyilván a kormány is számít, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre mindössze 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel kalkulál. A magasabb áfa azonban más kedvezőtlen következményekkel is járhat. Ilyen az infláció felpörgése, a határ menti fogyasztás visszaesése, valamint a feketekereskedelem erősödése. A szakértő szerint nyilván mindennek a kormány is a tudatában van, s valószínűleg lépéseket is tesz majd ezek ellen. Számíthatunk például az adóellenőrzések szigorítására, amivel a hatóság igyekszik majd elejét venni a csalásoknak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette azt is, hogy jövőre teljessé teszik az egykulcsos személyi jövedelemadót. Ezt azt jelenti, hogy kivezetik az adójóváírás és a félszuperbruttó rendszerét is. Az előbbi 370 milliárd forint pluszt, az utóbbi 380 milliárd forint mínuszt jelent a költségvetésnek. Lőcsei Tamás úgy látja, ahhoz, hogy senki ne járjon rosszul ezzel a lépéssel, emelni kell a béreket, ugyanakkor az egykulcsos adó kiteljesítése az igazságosabb közteherviselés irányába hat. Nem szabad elfelejteni a gyermekkedvezményeket sem, amelyek javíthatják a családok helyzetét, társadalmi hasznosságuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

Az arányos szolgáltatás-ellenszolgáltatás elvét követi a szakértő szerint az az elképzelés is, amely alapján a főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. A minimálbéren fizetett járulékok ugyanis csak a töredékét fedezik az érintett adófizető (természetes személy) egészségügyi költségeinek.

A munkavállalói járulék szintén emelkedik, mégpedig egy százalékkal. Az előbb említett két lépés azt is jelenti, hogy nőnek a munkára rakódó terhek, ami viszont nem kedvező a foglalkoztatás bővítésének szempontjából.Életbe lépnek más adóváltozások is, elvonás terheli majd az online szerencsejátékokat, amit Lőcsei Tamás hiánypótló döntésnek nevezett. Kérdés, hogy mi képezi majd az adó alapját, a nemzetközi tapasztalatok szerint érdemes a profit után kivetni a terhet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 02. 12:43, csütörtök | Belföld

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a NAV karitatív célra

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) karitatív célra.

2023. Február 02. 09:23, csütörtök | Belföld

Megmenthette volna az élettársát, ha segít az ellátásában

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki vérző sérüléssel magára hagyta élettársát, aki a sérülés következtében életét vesztette.

2023. Február 02. 09:21, csütörtök | Belföld

Kiskorú rokonait vette rá arra, hogy piát lopjanak neki

A Hevesi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül bíróság elé állította azt a 28 éves nőt, aki arra vette rá kiskorú rokonait, hogy a boltból szeszes italt lopjanak.

2023. Február 02. 09:00, csütörtök | Belföld

Újabb 17 embert fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben

Újabb 17 embert - köztük orvosokat és cégvezetőket - fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.