Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Változik a szállodák minősítése

Változik a szállodák minősítése

Alapvető változásokon megy keresztül a jövőben a szállodák besorolási rendszere.

Csillagok továbbra is lesznek, de nem mindegy, hogy mennyi – s az sem árt, ha a fogyasztók alaposan tájékozódnak a szállás lefoglalása előtt, figyelmeztet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Rendkívül sok problémát okoz a fogyasztóknak az, hogy a szállodák minősítésére vonatkozó csillagozási rendszer országonként és kontinensekként is eltérő. Így például egy afrikai háromcsillagos szálloda minősége gyakran elmarad az utazók elvárásától, nem egyszer komoly csalódást, és akár fogyasztói jogvitát is eredményezve. Természetesen idehaza, belföldi utazások esetén is a jól ismert besorolási rendszernek megfelelően tájékozódnak a fogyasztók, és döntik el, mely szálloda szolgáltatását veszik igénybe. Nem árt azonban tudni, hogy a megszokott rendszer hamarosan teljesen átalakul.

2009 októberét megelőzően egy miniszteri rendelet részletesen szabályozta a kérdést, azaz hogy mi alapján hány csillagot kaphat egy adott szálloda. Ezt a rendszert szüntette meg a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, amely ugyanakkor lehetőséget biztosít egyelőre a korábbi szisztéma és csillagszám fenntartására, egészen 2012. július 1-jéig.

Jövő év július elsejétől azonban változik a rendszer: ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusfejlesztési Stratégiája kimondja, a turisztikai szolgáltatások közül a szállás- és vendéglátóhelyek kötelező jogszabályon alapuló minősítése nem hozta meg az elvárt eredményt, és elindult a rendszer továbbfejlesztése az európai gyakorlathoz hasonló önkéntes, rendszeresen ellenőrzött minősítés irányába.

Így ezt követően az úgynevezett Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer lép életbe, melynek során a szálloda önmaga általi minősítését a Magyar Szállodaszövetség ellenőrzi meghatározott szempontok alapján. Nagyon fontos, hogy a minősítésre kizárólag objektív, szakmai szempontok alapján kerüljön sor - nem szubjektív elemek figyelembe vételével, hiszen a fogyasztók az ár és a helyszín mellett elsősorban a csillagok száma alapján döntenek.

A változás tudomásulvétele és figyelemmel kísérése mellett a KÖFE mindenképpen javasolja, hogy a pihenésre vágyók alaposan tájékozódjanak az egyes szálláshelyek minőségéről, szolgáltatásairól már a szállás lefoglalása
előtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szálloda

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 02. 09:23, csütörtök | Belföld

Megmenthette volna az élettársát, ha segít az ellátásában

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki vérző sérüléssel magára hagyta élettársát, aki a sérülés következtében életét vesztette.

2023. Február 02. 09:21, csütörtök | Belföld

Kiskorú rokonait vette rá arra, hogy piát lopjanak neki

A Hevesi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül bíróság elé állította azt a 28 éves nőt, aki arra vette rá kiskorú rokonait, hogy a boltból szeszes italt lopjanak.

2023. Február 02. 09:00, csütörtök | Belföld

Újabb 17 embert fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben

Újabb 17 embert - köztük orvosokat és cégvezetőket - fogtak el az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.