Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 14. 14:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: a kormány a határvédelmi költségek megtérítését kéri az Európai Uniótól

Varga Mihály: a kormány a határvédelmi költségek megtérítését kéri az Európai Uniótól

Varga Mihály a magyar határvédelmi költségek megtérítését kérte az Európai Uniótól a Johannes Hahn költségvetésért felelős biztosnak intézett levelében.

A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett levelében azt írta, az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el. A migrációs válság azonban mára olyan helyzetet eredményezett, amelyben az eredeti jogalkotói szándék nem teljesül maradéktalanul - fogalmazott.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: "miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot" - írta a pénzügyminiszter.

Magyarország a migráció felerősödésére reagálva alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és sikeresen állította meg az illegális bevándorlást. Magyarország teljesíti vállalt kötelezettségét, így jelenleg az egész Európai Uniót védi az illegális bevándorlással szemben - szögezte le Varga Mihály, hozzátéve, "Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában".

Arra is felhívta az uniós biztos figyelmét, hogy Magyarország a történelem során számtalanszor védte Európa határait. "Ma pedig egy szövetség, az Európai Unió tagjaként tesszük ugyanezt. Európa nagyvárosaiban immár naponta tapasztalhatjuk a migrációhoz kapcsolódó közbiztonsági kihívásokat. A magyar határok mentén pedig napi rutinná vált a migránsok részéről éles fegyverek alkalmazása". - fogalmazott.

A határok védelme tehát egyre fontosabbá válik, immár az EU nagyvárosainak lakói szemszögéből is. "Elvárhatónak tartjuk, hogy a közös teherviselés jegyében a megváltozott feladatok okán a források korrigálása is megtörténjen. Levelem célja, hogy ennek hiányára felhívjam Biztos Úr figyelmét. Ezen okból, továbbá az Európai Tanács 2023. február 9-i Következtetésének 23 d) és e) pontjaiban kifejtett követelmények teljesülése érdekében kérem, hogy tegye meg a bemutatott finanszírozási aránytalanságok felszámolásához szükséges lépéseket" - összegezte Varga Mihály.

Címkék: határ, varga mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk