Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vinnai Győző: „ha munka van, akkor minden van”

Vinnai Győző: „ha munka van, akkor minden van”

A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár. Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leszakadása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. A régió foglalkoztatási mutatói a szakképzés, valamint a feldolgozó- és az élelmiszeripar fejlesztésével javíthatóak. A kormánymegbízott emellett a közmunkaprogram fontosságáról és a megye fókuszba hozásáról is szót ejtett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2013. január 2-án 13 járási hivatal alakult. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, a térség jól küzdött az államigazgatás emberközeliségéért. „Minden járásközpont 25-30 kilométeren belül elérhető, a járási rendszer megfelelően alkalmazkodott a megye eltérő településszerkezetéhez” – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Vinnai kiemelte, a hivatalok indulásakor mind a 13 helyszínre személyesen ellátogatott. A körút tapasztalata az önkormányzatok és a járási hivatalok között partneri viszony létrejöttét igazolta. „A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár” – értékelte az átalakítást az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A zökkenőmentes átállás során 577 embert vettek át az önkormányzatoktól. Vinnai Győző elmondta, a járási hivatalok munkatársai többnyire az okmányirodák dolgozóiból, a szociális munkatársakból, hivatásos gondnokokból és általános igazgatási ügyintézőkből kerültek ki. Ez a közel 600 fő egészül ki a szakigazgatási szervektől átvett 450-460 emberrel. „Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. Így az adófizetők pénzéből az állam szolgálja a polgárokat és nem fordítva” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A szakértelem az ügyintézők esetéhez hasonlóan a járási hivatalvezetők kiválasztásakor is kulcselem volt. Vinnai kijelentette, a vezető pozíciókba szakmailag kifogástalan és emberileg alkalmas személyek kerültek. „Olyan felkészült és tapasztalt szakemberek kerültek a járások élére, akiknek a társadalmi problémák iránt is van érzékük” – tette hozzá.

A járási szint kialakulásával jobban láthatóak a kistérségek és a települések problémái. A megye gazdasági mutatói jócskán elmaradnak az országos átlagtól, így a régiónak komolyan kell teljesítenie, hogy ledolgozza hátrányát. Vinnai elmondta, a munkanélküliség közel a duplája az országos szintnek, az arány 22-23 százalék körül mozog. Emellett sok a hátrányos helyzetű kistérség a megyében. „A gazdasági lemaradás miatt nagyon jól kell működnie a munkaügyi kirendeltségeknek, emellett a határ ellenőrzése miatt is sok munkája van a szakigazgatási szerveknek” – magyarázta a feladatokat a vendég.

„Ha munka van, akkor minden van. El kell jutnunk odáig, hogyha valaki képes a munkára, akkor dolgozhasson, tisztességes bért kaphasson és megélhessen” – emelte ki Vinnai a munkalehetőségek növelésének fontosságát. A kormánymegbízott elmondta, a leszakadó térség további lemaradása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. Ez a munkahelyteremtő beruházásoknak teret adó pályázatok támogatásával, illetve a szakképzés és a feldolgozó-, élelmiszeripar fejlesztésével érhető el. „A vállalkozások csak fejlesztéssel menekülhetnek előre” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

A foglalkoztatás bővítés további lehetősége a közfoglalkoztatás. Országosan 300 ezer ember vesz részt a közmunkaprogramokban, ebből 10-12 százalék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. Vinnai elmondta, a 2012-es évben 34 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó ember volt a megyében. „A kormányzati szándéknak megfelelően 2013-ban tovább kívánjuk emelni ezt a létszámot” – hangsúlyozta.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti szakaszának átadása tovább növelheti a megye foglalkoztatási mutatóit. A régió gazdaságára gyakorolt pozitív hatás mellett a beruházás a jelentős kishatárforgalomra is hatással van. „Az autópálya közelében vonzóbb a logisztikai telepek, valamint az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások kialakítása. Sokat várunk ettől a beruházástól. Lehet, hogy kis lépés a világnak, de nagy lépés a megyének” – emelte ki Vinnai Győző.

A megye felzárkóztatásának pozitív példája a december 20-án átadott nyírlugasi műfüves labdarúgópálya. Vinnai a település híres szülöttjét, Dzsudzsák Balázst a fiatalok példaképeként írta le. „Dzsudzsák példája igazolja, hogy tehetséggel és szorgalommal egy kis határ menti településből is el lehet jutni a világhírig” –emelte ki, majd a londoni olimpiára utalva hozzátette, az egyéni sportsikerek a magyar nemzet eredményeiként, közös sikerként jelennek meg.

A január 23-ai vásárosnamélyi kihelyezett kormányülés témája is a megye felzárkóztatási lehetőségeinek megvitatása lesz. „Munkahelyek teremtése, és az infrastrukturális fejlesztések kérdésében fontos, hogy fókuszba kerüljön a megye. A találkozó nagy pozitívuma, hogy az országgyűlési képviselők és a nagyobb helyi vállalkozók mellett a járási hivatalvezetőket is meghívták” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Címkék: Kormány-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár