Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Virágba borul Debrecen

Virágba borul Debrecen

A város honlapja tudatta, augusztus hónap programokban bővelkedő időszak lesz a cívisvárosban: a Debreceni Virágkarnevál hetében, 2011. augusztus 15. és 21. között ismét minden korosztály számára kikapcsolódást hozhat.

Debrecennek visszatérő, állandó rendezvénye a Virágkarnevál, mellyel a város méltóképp emlékezik meg az államalapítás ünnepéről és Szent István király szentté avatásának évfordulójáról is, valamint Debrecen várossá nyilvánításának 650 éves évfordulójáról. 2011 különösen fontos a város számára, hiszen 650 évvel ezelőtt 1361-ben, I. (Nagy) Lajos Anjou király idején szerzett mezővárosi rangot, s ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát. Ez a jeles évforduló a karneváli programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap. Más érdekességek is színesítik a karnevált. A rendezvény napjai egy-egy virágnevet viselnek, de a mostani karnevállal búcsúztatjuk el a Nagyerdei Stadiont is, mely nyolcvan évet élt és melynek újjáépítése az eseménysorozat után kezdődhet el. Augusztus 15. és 21. között Debrecen utcáin számos program várja az idelátogatókat; hazai művészek, egyedi produkciók gondoskodnak a remek hangulatról.

Debrecen egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A város több pontja is bekapcsolódik az ünneplésbe, a Régi Városháza udvarán színházi előadások várják az érdeklődőket. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden. A karneváli menetet kísérő csoportok pezsdítő tánca ad ízelítőt a következő nap hangulatából. Augusztus 15-21. között folyamatos programok várják a karneválra érkezőket. Lesz virágok harca, fodrász parádé, kaktusz kiállítás. Koncertek, forró kubai hangulat a Ricardo Salca Club táncosaival. Táncház 650 táncossal, Queen emlékkoncert és sok-sok sztárvendég. A ráadásban pedig Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Varga Viktor szórakoztatja a karneválozókat.

Már javában folynak a karneváli előkészületek. Az összefogás jegyében a szervezők a város minden intézményét, üzletét, civil szervezetét szeretnék bevonni a karneváli forgatagba. E kezdeményezésnek köszönhető, hogy már a karnevált megelőző hetekben Debrecen fő utcáján, a Piac utcán virággal díszített kirakatok várják a nézelődőket. Természetesen a legszebben, legötletesebben feldíszített kirakat jutalma sem marad el.

A „Tekerj a karneválra!” rendezvény a karneváli futást váltotta fel. A rendezvény előzményének egy 1900-ban történt esemény tekinthető, amikor is a cívisváros lakosai virágokkal díszített kerékpárokkal vonultak fel. Az új kezdeményezés nagy sikert aratott, több ezer kerékpáros nevezett be és virágba öltöztetett biciklijével kerekezte végig a karneváli útvonalat. Ebből immár hagyomány lesz és idén is tekerhetnek a virágkarneválon a kerékpár szerelmesei, sőt új - eddig még nem látott - elemekkel is bővül a rendezvény. Az idei év egyik újdonsága, hogy a villamosvágányon virágdíszes hajtányokat (vasúti munkaeszköz) is láthatnak a karneválra érkezők, valamint a kerékpárosok tetszés szerint elkészíthetik saját „mini virágkocsijukat”, melyet a kerékpárhoz rögzítve mutathatnak be. A virágdíszes és egyedi, valamint régi kerékpárok felvonulásával és sok érdekes programmal nemcsak elődeikre emlékeznek, hanem a kerékpározást is népszerűsíteni kívánják.

Augusztus 15-én elkezdődik a virágkötészeti verseny, amely sok-sok izgalmas, egyéni kreativitásról tanúskodik. Az ötletességben az egyéni fantázia kibontakozásában augusztus 18-án sem lesz hiány, a karneváli frizura-show különleges látványt ígér majd.

Augusztus 20. az összefogás napja, mely számtalan nemes cselekedetre teremt lehetőséget. Fenyegethet világ- és gazdasági válság, de az emberi összefogás legyőzi a válságot! "Küldj egy virágot!" jelszóval, ezek a segélyszervezetek lehetőséget kínálnak arra, hogy minden látogató egy-egy száll virággal vagy annak árával határon innen és túl a bajbajutottakat ténylegesen támogassa. Az ajándék-virágokat a debreceni egészségügyi intézetek betegeihez, gondozottaihoz juttatják el az önkéntesek, a virág-adományok bevételét pedig erdélyi segélyprogramokra továbbítják.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: debrecen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.