Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Folytatódott a külterületek mentesítése az elmúlt héten a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében, a szakemberek a kolontári halastó, a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán dolgoznak.

A kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári horgásztó medrének hetven százalékát már megtisztították, a vörösiszappal telítődött mesterséges tó lúgos vizét folyamatosan szivattyúzzák, semlegesítik és ülepítik - közölte a helyreállítás és az újjáépítésről szóló heti összefoglalóban a katasztrófavédelem.

A tó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatójának korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben végeznek a tó megtisztításával, amelyből kotróhajóval naponta három-ötszáz köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki.

A labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben a vizet először sósavval semlegesítik, majd a több fázisú ülepítést követően a Torna-patakba engedik, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik. A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik.

A katasztrófavédelem közölte: az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs öt vállalkozói kárenyhítési szerződést kötött meg, és a tizennégy bontásra ítélt vállalkozói ingatlanból kilencet elbontottak Devecserben. A külterületekről a katasztrófa óta eltelt csaknem tizenegy hónap alatt 884 ezer köbméter szennyezett anyagot és 149 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak be az ajkai timföldgyár területére, a helyreállításban-újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz fő dolgozott százhatvan munkagéppel - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.